Hoe lang is zonnebrandcrème (SPF) werkzaam nadat je het hebt aangebracht?

Hoe lang is zonnebrandcrème (SPF) werkzaam nadat je het hebt aangebracht?

Het zonovergoten seizoen is hier! En dat betekent dat als je je niet insmeert met zonnebrandcrème, je het DNA van je huidcellen ernstig zou kunnen beschadigen. Dit wordt veroorzaakt door het bakken in de zon of luieren in een zonnebank.

Mádara Cosmetics onderzocht de smeergewoontes in de zomer onder Nederlanders en hun kennis over de werkzaamheidsduur van de SPF in hun dagcrème of gezichtszonnebrand. Dit onderzoek van Mádara Cosmetics is eind april 2023 uitgevoerd via Factsnapp onder een representatieve steekproef van 1000 Nederlanders in de leeftijd van 16 jaar tot en met 60+ (500 mannen en 500 vrouwen). Lees hier het volledige onderzoek.Zo weet meer dan de helft van de Nederlanders niet hoe lang de SPF in zijn of haar dagcrème of gezichtszonnebrand werkzaam is om de huid tegen de zon te beschermen. Het is best schokkend hoeveel mensen denken dat als ze in de ochtend SPF aanbrengen, dat ze dan voor de rest van de dag beschermd zijn tegen UV-straling. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, blijft zonnebrandcrème niet de hele dag op de huid zitten. Dus, hoe lang blijft zonnebrandcrème op de huid zitten en hoe vaak moet je het opnieuw aanbrengen? We gaan hieronder de werkzaamheidsduur van SPF proberen uit te leggen zodat JIJ het nu voor altijd weet.

Hoe lang is SPF werkzaam nadat je het hebt aangebracht?

Allereerst is het belangrijk te melden dat er voor een volledige bescherming minimaal SPF 30 wordt aangeraden. Gevoelige en lichte huidtinten kunnen kiezen voor SPF 50 om een beetje extra bescherming te krijgen.

  • Chemische zonnebrandcrèmes bieden circa twee uur bescherming. Wie dus ’s morgens om 8 uur een dagcrème of een gezichtszonnebrand opdoet met een chemische SPF heeft daar om 10 uur al geen profijt meer van. Chemische zonnefilters breken af in zonlicht en moeten regelmatig opnieuw worden aangebracht.
  • Minerale zonnebrandcrèmes werken langer, zolang ze goed aanwezig zijn op de huid. Door zweten en het gezicht aanraken kan een minerale filter deels of geheel verdwijnen waardoor de bescherming ook afneemt.

Om bepaalde delen van het lichaam en het gezicht goed te beschermen tegen de negatieve gevolgen van de zon is op tijd bijsmeren, ongeacht het gebruikte filter, dus belangrijk. Met name als je gevoelig bent voor brandwonden en huidkanker. Bij het insmeren worden de bovenkant van de oren, het voorhoofd, de wangen en de neus vaak vergeten, terwijl deze erg belangrijk zijn om mee te nemen.

Natuurlijk spelen je dagelijkse activiteiten ook een rol. Als je actief bent en geniet van de zon, zoals op het strand of tijdens een balspel, is het voor jou extra belangrijk om je op tijd opnieuw in te smeren. Ook als je veel zweet of zwemt, moet je zonnebrandcrème regelmatig opnieuw aanbrengen. Houd er ook rekening mee dat zonnebrandmiddelen met het label “waterbestendig” niet waterdicht zijn.

Enkele SPF zonnebeschermers die wij aanraden

Hoe lang is zonnebrandcrème (SPF) werkzaam nadat je het hebt aangebracht..Dat lees je hier. Madara zonnebrandcrème

Mádara heeft een collectie SPF-producten voor elke dag met verschillende mate van bescherming. Zo is er altijd wat geschikts te vinden voor verschillende momenten van het jaar of de dag. Deze producten zijn altijd gebaseerd op minerale zonnefilters (non-nano zinkoxide) die niet in de bloedbaan terecht komen. Ook veroorzaken ze minder snel irritatie en zijn ze beter voor het waterleven dan chemische zonnefilters. Onze favorieten zijn:

  1. Mádara Plant Stem Cell Plant Stem Cell Age-Defying Face Sunscreen SPF 30 (€29,95). Een subtiel getinte textuur die onzichtbaar is op de huid en rijk is aan antioxidanten. Ook voor het lichaam (€23,95).
  2. Mádara Plant Stem Cell Ultra-Shield Sunscreen SPF50 for Face (€33,95). Een Minerale (non-nano zinkoxide) breed spectrum UVA, UVB & blauw licht bescherming met een getinte textuur, rijk aan antioxidanten en vegan.

Enkele tips & fijtjes op een rij:

Hoe lang is zonnebrandcrème (SPF) werkzaam nadat je het hebt aangebracht..Dat lees je hier. Madara zonnebrandcrème

  • De meeste experts zijn het erover eens dat zonnebrandcrème ongeveer elke twee uur opnieuw moet worden aangebracht.
  • Experts raden aan om een fles SPF 30 tot SPF 50 zonnebrandcrème bij je te hebben, zelfs op bewolkte of regenachtige zomerdagen. Zo kun je er altijd wat SPF op gooien als de zon schijnt. Koop desnoods de kleine mini formaten (travel size) zonnebrandcrèmes zodat het altijd in je tas past en bij je is.
  • Je kunt nog steeds bruin worden met zonnebrandcrème. Want hoewel SPF schadelijke UVB-stralen blokkeert, verhindert het niet dat diep doordringende UVA-stralen je huid binnendringen en kleur geven.
  • Maak er een dagelijkse gewoonte van als onderdeel van je ochtendroutine. Door er een gewoonte van te maken, heb je een veel grotere kans dat je het niet als een ergernis ziet en dat je het niet vergeet te doen.
  • Vrouwen moeten extra op hun borst letten, terwijl mannen boven op hun hoofd uit moeten kijken. Vooral mannen die een beetje haar hebben verloren, moeten royaal zonnebrandcrème op hun kale plekken en nek aanbrengen en een hoed dragen.

Hoewel het allemaal klinkt alsof de zon onze ergste vijand is, is er ook genoeg onderzoek dat suggereert dat een beetje zonneschijn op regelmatige basis goed kan zijn voor je botten, je humeur en je taille. Wel natuurlijk vooraf goed insmeren met SPF!

Breng jij je zonnebrandcrème regelmatig opnieuw aan?

XOXO

Author Signature for Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.