Waarom je UV & LED nagellampen moet vermijden!

Waarom je UV & LED nagellampen moet vermijden!

Afgelopen jaren ben ik thuis enorm aan het experimenteren met mijn nagels. Uiteraard behoord een nagellamp ook bij een thuis manicure. De meeste nagellak die je tegenwoordig koopt zijn ook gemaakt om te gebruiken bij een LED-lamp (zoals deze van het merk Manucurist). Echter, het gebruiken van zo’n nagellamp schijnt dus niet zonder risico’s te zijn. Ik dacht dat zolang ik een LED-nagellamp had, het allemaal gewoon goed zat. Afgelopen week heb ik echter ontdekt dat beide typen lampen “slecht” zouden zijn, alleen de één iets meer dan de ander.

Lampen die ultraviolette (UV) straling uitstralen zijn een standaard geworden in veel nagelstudio’s. Hierdoor vragen klanten zich steeds vaker af wat de risico’s op huidkanker zijn als gevolg van een manicure-behandeling. Deze lampen gebruikt men meestal om reguliere manicures snel te laten drogen. Daarnaast zijn ze nodig om gelmanicures in te stellen. Sommige nagellampen worden “UV”-lampen genoemd en sommige worden LED-lampen genoemd. Het punt is dat beide type lampen UV-licht uitstralen. Ze produceren voornamelijk UVA-stralen, die in verband zijn gebracht met zowel vroegtijdige huidveroudering als huidkanker.Volgens meerdere bronnen zouden zelfs de meest intense van deze apparaten echter slechts een matig UV-risico vormen. Een veel lager risico dan dat van zonnebanken bijvoorbeeld. Tijdens een manicuresessie ben je ook niet heel lang blootgesteld aan het UV-licht.  Toch is het voor mij iets wat ik vanaf nu zo veel mogelijk ga vermijden. Ook wil ik jullie bewuster maken van de risico’s. Ik ken namelijk veel mensen die compleet geen idee hebben en die bijvoorbeeld twee keer per maand naar de nagelstudio gaan. De meeste nagelstudio’s benoemen deze risico’s namelijk niet.

Mocht je deze nagellampen toch willen gebruiken dan zijn er hier een paar tips:

Om veilig je gelmanicures te blijven doen, raadt de Skin Cancer Foundation aan om 20 minuten voordat je handen worden blootgesteld aan UV-licht een breed spectrum (UVA/UVB) zonnebrandcrème op de handen aan te brengen. Ook zijn er Anti UV handschoenen zoals deze die je kan gebruiken om je handen te beschermen. Maar zelfs deze voorzorgsmaatregel biedt geen bescherming tegen subunguaal (onder de nagel) plaveiselcelcarcinoom. Dit is een zeldzame maar potentieel agressieve vorm van huidkanker. Als je regelmatig een manicure krijgt of thuis zelf doet, is de veiligste gok om de nagels op natuurlijke wijze aan de lucht te laten drogen, de drooglampen helemaal te vermijden of een luchtblazer of ventilator zonder UV-lampen te gebruiken.

Was jij je al bewust van de risico’s van nagellampen?

XOXO

Author Signature for Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.