Vroege zwangerschapstests vergelijken: welk merk is betrouwbaar en welke niet?

Veel zwangerschapstests zeggen dat ze een paar dagen voor een gemiste menstruatie werken, maar de resultaten zijn meestal minder nauwkeurig. Soms kan een zwangerschapstest al binnen 10 dagen na onbeschermde seks zwangerschapshormonen in je urine vinden. Ik had al wel heel vroeg een beetje het gevoel dat ik zwanger was. Echter, omdat het zou betekenen dat het weer meteen was gelukt wilden wij niet alleen op basis van symptomen geloven dat we zwanger waren.

Omdat ik toch niks te verliezen had en zeer nieuwsgierig was, heb ik besloten om de vroege zwangerschapstests te gaan testen op hun nauwkeurigheid. Ik bedoel het gaat om prijzen tussen €1,49 en €16,75. Dat is een groot verschil! Maar heeft het ook daadwerkelijk zin om zo vroeg te testen? Welke merk is nou goed?

Antwoord op de eerste vraag… JA. Ik kan natuurlijk zeggen dat het geen zin heeft om zo vroeg te testen, omdat de betrouwbaarheid van tests pas echt heel hoog is vanaf de datum waarop je ongesteld had moeten worden. Maar feit is dat de meeste vrouwen niet zo lang willen wachten. Je wilt het weten en zo snel mogelijk ook.In Nederland zijn er niet veel vroege zwangerschapstests en helemaal niet die een week voor de reguliere menstruatiedatum al kunnen zeggen of je zwanger bent. Je kunt de meeste tests al uitvoeren vanaf 4 dagen voorafgaand aan je menstruatie. De merken die ik heb getest zijn:

 1. Kruidvat early zwangerschapstest (2 stuks) – €9,49

 2. Action Lifecare vroege zwangerschapstest (2 stuks) – €1,49
 3. Clearblue digital zwangerschapstest met conceptie-indicator (1 stuk) – €16,75

In deze post heb ik het over de NOD. NOD is een afkorting voor ‘Niet Ongesteldheids Dag’. Het is de dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden, maar het dus niet bent. Daarmee is het meteen de eerste dag dat je overtijd bent en dus misschien zwanger zou zijn.

Mijn zwangerschapstest resultaten en hoe ik kwam te weten dat ik zwanger was

Kruidvat early zwangerschapstest (dag 4 en 3 vóór de NOD)

Kruidvat early zwangerschapstest met foto's en ervaring
Foto's en mijn ervaring met de Kruidvat Early vroege zwangerschapstest
4 dagen vòòr de NOD

Als eerste begon ik met de Kruidvat early zwangerschapstest. Hierin zaten 2 stuks. Ik heb gekozen voor de Kruidvat early zwangerschapstest omdat ik er bij mijn eerste zwangerschap goede ervaring mee had. Ik geloof dat het drie jaar geleden alleen niet zo duur was, maar goed! Op dag 4 vóór de NOD heb ik deze test gedaan. Deze test was negatief. Ik dacht wel een hele lichte plus te zien maar mijn man zag het niet en dus telde hij niet als een positieve test. Op de foto zie je ook echt geen plus trouwens.

Op dag 3 voor de NOD heb ik de tweede meegeleverde Kruidvat test gebruikt. Deze was overduidelijk negatief. Hiervan heb ik helaas geen foto want even twijfelde ik aan mezelf en was ik bang dat ik misschien te veel illusies aan het creëren was en toch niet zwanger was. Deze test heb ik dus weggegooid. Ik dacht even dat ik dan ook echt niet zwanger zou zijn. Maar ik voelde me wel zwanger. Best gek eigenlijk om het zo vroeg te weten, maar je voelt je gewoon anders! Je borsten gaan pijnlijk voelen en je bent opeens extreem moe. Dit waren signalen voor mij waardoor ik dacht ik ga gewoon nog een test kopen.

Action Lifecare vroege zwangerschapstest (dag 4, 3 en 2 vóór de NOD)

Action Life care vroege zwangerschapstest EARLY pregnancy test
Vroege zwangerschapstests vergelijken | Kruidvat vs Action

Omdat er hier bij ons op loopafstand een Action zit en ik overal op internet goede reviews vind van hun zwangerschapstests, dacht ik het maakt dan niet uit om deze test ook nog even te doen. Zeker niet voor dat geld. Het is zo goedkoop! Ik was wel een beetje sceptisch over de betrouwbaarheid, maar ja ik twijfelde ook aan de betrouwbaarheid van de Kruidvat zwangerschapstest die duidelijk veel duurder was.

Ik heb de eerste Action test gedaan op dag 4 vóór de NOD. Op dezelfde dag als de Kruidvat zwangerschapstest. Mijn eerste Action test was positief! Mijn man twijfelde weer over de tweede lijn, omdat deze licht was. Maar zelfs op de foto is deze wel goed te zien. We wilden ons weer niet al te veel illusies maken, zeker omdat de eerste test van Kruidvat ook twijfelachtig was.

Op dag 3 vóór de NOD besloot ik om toch ook nog een Action test uit te voeren ondanks het super negatieve tweede resultaat van Kruidvat. De tweede Action test was echter weer positief. De tweede lijn was dit keer iets donkerder dan bij de eerste test. Normaal gesproken zouden de lijntje er naarmate de NOD nadert ook steeds iets dikker uit moeten zien omdat je steeds meer HCG produceert. We waren zo gefrustreerd omdat beide testen van Kruidvat negatief waren en beiden testen van Action waren positief.Wij wisten dus nog steeds niet met zekerheid of we nou wel of niet zwanger waren. Op dag 2 vóór de NOD hebben wij besloten om nog een pakje Action vroege zwangerschapstest te kopen. Deze heb ik meteen uitgevoerd en de test was wederom weer positief. Dit keer zelfs met een dikkere streep. Wij vonden het zo gek en dachten klopt de Action test wel? Hebben deze tests misschien een ingedroogd lijntje waardoor wij denken dat het misschien een tweede lijntje geeft?

Met de tweede test in het pakje besloten wij daarom de ultieme Action zwangerschapstest te doen. Ik heb iemand gevraagd om mij te helpen! Deze persoon is sowieso niet zwanger en heeft op die dag de  vierde en laatste Action test gedaan. Deze was HARTSTIKKE negatief. Helaas heb ik hiervan geen foto van gemaakt, maar geloof mij je zag geen enkele tweede streep! Het was spierwit! Wat dus zou betekenen dat de Action vroege zwangerschapstest wel zeker betrouwbaar was, vanaf het eerste moment.

Clearblue digital zwangerschapstest met conceptie-indicator (dag 2 vóór de NOD)

Clearblue Zwangerschapstest met Wekenindicator - mijn ervaring met foto's

Ervaring en foto's met de vroege zwangerschapstest van Clearblue

Dit bracht ons op de derde en duurste keus, namelijk van het merk Clearblue. Clearblue is sowieso zeer betrouwbaar en ik zou hem pas aanschaffen aan het eind om een extra bevestiging te krijgen. Na 2 negatieve Kruidvat vroege tests en 3 positieve Action vroege tests, zou de Clearblue zwangerschapstest uitsluitsel moeten geven. Wij konden niet meer in deze twijfel blijven. Natuurlijk kan ik ook wachten tot mijn (gemiste) menstruatie maar daarvoor was ik nu te ongeduldig.

Wij hebben gekozen voor een digitale zwangerschapstest waar de woorden “zwanger” / “niet zwanger” in de testuitslag staan. Dit is duidelijker dan wanneer je zelf moet beoordelen of er wel of geen tweede streep zichtbaar is. Dat vond ik persoonlijk erg frustrerend want ik zag soms wel een streepje en mijn man zag steeds geen streepje of een te lichte streep. 😒 Anyways, op dag 2 vóór NOD gaf de Clearblue vroege zwangerschapstest….. ZWANGER 1- 2 weken. Best vroeg dus!

Eindoordeel | Zijn vroege zwangerschapstests de moeite waard? Welk merk is het beste?

Vroege zwangerschapstest resultaten vergelijken | welke merk is betrouwbaar

Wij waren dus al die tijd zwanger en mijn intuïtie had het ook hartstikke goed weer deze keer! Wat ik je in ieder geval kan aanraden is om naar je eigen lichaam te luisteren en ga voor je eigen intuïtie.

Zijn vroege zwangerschapstests de moeite waard? Ik vind het dubbel. Het kan je uit je twijfel halen of juist meer twijfels geven! Met name als de ene test negatief is en de andere positief. Maar als je je intuïtie volgt en toch nog een keer extra test, dan zal het je meer zekerheid geven. Niks is moeilijker dan wachten tot je menstruatie weg blijft. Dat vind ik juist fijn aan deze vroege zwangerschapstests. Ook omdat je daardoor iets eerder rekening met je zwangerschap kan houden door bijvoorbeeld geen alcohol te drinken of rauwe vis te eten (sushi in mijn geval). Als je geduldig kan wachten is dat natuurlijk beter! Het zal je een hoop centjes besparen!

Welke vroege zwangerschapstest zou ik aanbevelen? Believe it or not de Action Lifecare vroege zwangerschapstest! Deze test was vanaf dag 4 voor de NOD al positief. Dat bleef ook zo op alle andere dagen. Voor de prijs vind ik het ook enorm verrassend hoe betrouwbaar het is! Je kan zo veel je wilt testen en dat vind ik ook minder stressvol.Natuurlijk zijn de Clearblue vroege zwangerschapstests ook super betrouwbaar. Met name de Clearblue digital zwangerschapstest met conceptie-indicator is zeer fijn in gebruik en je kan meteen in woorden aflezen of je wel of niet zwanger bent. En als je zwanger bent, hoeveel weken je dan zwanger bent. Helaas is deze wel erg duur en je krijgt er maar 1 in het pakje. Mocht je net te vroeg testen of een foutje hebben gemaakt tijdens het uitvoeren van de test, dan is je €16,75 ook meteen weg. Ik zou deze test dus aanraden als laatste stap, meer als een definitieve bevestiging.

De Kruidvat Early zwangerschapstest raad ik af! Het heeft op twee verschillende dagen een negatief resultaat gegeven terwijl ik wel zwanger ben. Hierdoor gaf de Kruidvat Early zwangerschapstest ons meer twijfels. Voor een Kruidvat merk en ook één die voor mij duidelijk niet betrouwbaar was, vind ik het ook veel te duur! Je zou deze prijs niet verwachten van een low budget merk. Er zitten wel twee stuks in, maar als het resultaat niet betrouwbaar is dan kan je net zo goed €6,75 extra sparen en dan een Clearblue kopen. Als je toch voor een goedkopere vroege zwangerschapstest wil gaan die wel betrouwbaar is dan zou ik eerder voor de Action Lifecare vroege zwangerschapstest gaan!

Wat vind je van deze resultaten? Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Misschien zijn deze posts ook ontzettend handig om even te checken:

Zo voorspel je het geslacht van je baby!

Must have producten voor na een bevalling | Knip, scheur of keizersnede

Mijn positieve bevallingsverhaal | Update over borstvoeding, baby en Q&A

 

XOXO

Author Signature for Posts

10 Reacties

 1. blank
  Pleun
  juli 8, 2019 / 09:49

  Heb je alle testen met de ochtendurine gedaan? Of hoe heb je meerdere testen op een dag kunnen doen?

  • blank
   Fani | Convey Beauty
   Auteur
   juli 11, 2019 / 10:40

   Hi Pleun,
   Ik heb bij de 1 ochtendurine gebruikt en bij de tweede geen ochtendurine gebruikt. Wat heel bizar is om erbij te vertellen is dat degene (kruidvat) die ik met ochtendurine heb gedaan gaf een negatief resultaat. De tweede (action) die ik dus met middag urine heb gedaan was juist wel positief.
   Bij een vroege zwangerschapstest raden ze aan om ochtendurine te gebruiken. Ik denk echter dat als je zwanger bent het niet uitmaakt, want je lichaam blijft HcG produceren op elk moment van de dag als je zwanger bent. En bij mij waren de vroege tests met middag urine prima betrouwbaar. Mocht je meerdere tests willen testen met de ochtendurine, dan kan je altijd de ochtendurine in een potje opvangen en de tests één voor één in de urine doen. Dan weet je het helemaal zeker. Voor mij was het belangrijk om te weten welke betrouwbaar is met of zonder ochtendurine.

   Xoxo,
   Fani

 2. blank
  Plien
  december 17, 2019 / 13:45

  Volgens mij zie ik wel een plus op de Kruidvat test.

  • blank
   Ik
   september 3, 2020 / 08:26

   Vanmorgen een Kruitvat test gedaan. Ik ben 4 dagen overtijd, maar ben dus ook niet zeker van de uitslag. Het tweede lijntje (om een plus te krijgen) is heel licht van kleur. Ik wacht tot zaterdag en doe dan de tweede test. Bij mijn vorige uitslag de Action test gebruikt en dat ging prima. Het was gelijk duidelijk. Misschien toch maar even rijden om zo’n test te halen.

 3. blank
  Fam.
  augustus 4, 2020 / 12:10

  Hallo,

  Ik moet zaterdag ongesteld worden maar ben heel ongeduldig. Voel me heel duizelig en veel hoofdpijn en moe. Vandaag een test gedaan van de action maar die was negatief. Misschien iets te vroeg?
  Ik ben even benieuwd op welke dag ik het nou het beste kan testen.

  Groetjes Ons

  • blank
   Fani | Convey Beauty
   Auteur
   augustus 4, 2020 / 19:42

   Bij mij was de tweede streep te zien 4 dagen voor de menstruatie had moeten beginnen. Maar wat ik al zeg, bij die van kruidvat was er totaal geen tweede streepje te zien! Weet je zeker dat je menstruatie zaterdag zou moeten beginnen? Want anders ben je net te vroeg met het testen misschien. De tests van Action werken 4 dagen vóór de menstruatie.

   Misschien kan je beter morgen weer kijken. Hoe dichterbij de zaterdag hoe betrouwbaarder het is ivm de hoeveelheid HCG in de urine.
   Ik kan me goed voorstellen dat je ongeduldig bent.Gelukkig zijn de tests van action lekker goedkoop. Ik wens je in ieder geval heel veel succes! Ik hoop dat je dat tweede streepje morgen ziet ❤️

 4. blank
  Hilde
  februari 11, 2021 / 13:03

  Super nuttige review. Dankjewel.

  Ben heel erg aan het twijfelen of ik kan wachten tot zaterdag (NOD) of toch stiekem nu al ga kijken… Maak mezelf gek, maar heb het gevoel dat ik het (net als bij de eerste) aan mn borsten voel. Maar moment later denk ik alleen maar dat ik dat mezelf inbeeld, omdat ik het te graag wil.

 5. blank
  Robin
  april 12, 2021 / 22:51

  Ik zie op de eerste kruidvat test wel een 2e streepje hoor! Deze maakt het plusje.

 6. blank
  Irma
  februari 1, 2023 / 09:30

  Hoi Ik wil toch even een reactie geven hierop. Iedere test reageert op een andere Hcg waarde. Voor de kruidvat testen heb je meer Hcg in je lichaam nodig om positief te testen. waarschijnlijk had je gewoon nog te weinig Hcg in je lichaam om dit op te pikken. Ik heb dit pas toevallig uitgezocht.

  Gisteren positief getest met zo’n test. En een paar dagen geleden nog niet, terwijl ik zeker weet dat ik voor de eerste test een innesteling gehad heb door een klein drupje bloed en steekjes in mijn buik. Beide waren na NOD, dat dan weer wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.