Olaplex en onvruchtbaarheid: moet je je zorgen maken?

Olaplex en onvruchtbaarheid

Olaplex en onvruchtbaarheid

De Europese Unie (EU) blijft toonaangevend als het gaat om de veiligheid van ingrediënten in cosmetica. Schoonheidsmerken, waaronder Olaplex, volgen wereldwijd dit voorbeeld. In mei 2020 heeft de Europese Commissie van de EU haar classificatie van butylfenylmethylpropional (meestal bekend als lilial) geüpdate naar “vermoedelijk reproductieve giftige stof”. Het ingrediënt is per 1 maart 2022 verboden.

Toen de deadline deze week verstreek, begonnen consumenten zich zorgen te maken dat butylfenylmethylpropional nog steeds in de bestverkopende Olaplex No. 3 Hair Perfector stond. Niet alleen zorgt het ingrediëntenverbod ervoor dat mensen zich zorgen maken over de veiligheid van hun halflege flessen, maar velen vrezen ook dat ze het geliefde product niet in de EU zouden kunnen blijven kopen.



Wat is lilial?

Lilial is een synthetisch geur-ingrediënt dat de geur van lily of the valley nabootst. Het kan onder vele namen worden vermeld, waaronder butylfenyl methylpropional (p-BMHCA), 2-(4-tert-butylbenzyl) propionaldehyd, lysmeral en lelie-aldehyd. Deze geur is te vinden in allerlei schoonheidsproducten, waaronder shampoos en conditioners, vochtinbrengende crèmes, body wash en parfums. Het is zelfs gebruikelijk in wasmiddelen en huishoudelijke producten.

Waarom is het verboden?

Het Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid van de Europese Commissie houdt lilial al jaren in de gaten, terwijl het onderzoek naar de veiligheid ervan zich blijft ontwikkelen. In mei 2019 publiceerde het Comité bijvoorbeeld een opiniestuk waarin werd geconcludeerd dat “gezien de totale blootstelling, die voortvloeit uit het gebruik van verschillende producttypes met het ingrediënt, het niet als veilig kan worden beschouwd.” Een jaar later classificeerde de Europese Commissie lilial als ‘reprotoxisch’. Dit betekent dat het ingrediënt potentiële risico’s heeft voor de vruchtbaarheid en de foetussen.

Net als BPA, ftalaten en parabenen, kan lilial werken als een hormoon-ontregelaar. “Endocriene verstoorders zijn chemicaliën die de hormonen van het lichaam kunnen nabootsen of verstoren.” “Deze interferentie kan van invloed zijn op zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingssystemen. Het kan mogelijk subvruchtbaarheid, onvruchtbaarheid, onjuiste hormoonproductie of misschien afwijkingen van de menstruatiecyclus te veroorzaken.”

Regelgeving en controle van chemicaliën in producten verschilt enorm tussen landen. In het algemeen hebben Europa en Canada strengere richtlijnen voor goedkeuring en gebruik van chemicaliën in veel huishoudelijke producten dan de Verenigde Staten.

Is Olaplex No.3 Hair Perfector veilig om te gebruiken?

Toen de EU haar besluit aankondigde om lilial vanaf 1 maart 2022 van alle producten te verbieden, kwamen fans met heel veel vragen omtrent het product.

Olaplex zegt zelf in een statement dat het ingrediënt als een geur, niet-functioneel en niet actief is gebruikt. Hierdoor zou het geen onvruchtbaarheid, miskramen of verstoringen in de ontwikkeling van de foetus moeten veroorzaken.

Als reactie op de hele commotie zegt Olaplex bezig te zijn met het herformuleren van zijn product zonder lilial. Zo volgen ze de EU-richtlijn. Olaplex verkoopt sinds januari 2022 geen producten meer die het ingrediënt bevatten in het VK of de EU.

Hoe gevaarlijk is lilial?

Het is niet nodig om meteen in paniek te raken als je een product met lilial erin hebt gebruikt of momenteel gebruikt. De oprichters van Olaplex zeggen; “Consumenten kunnen gerustgesteld zijn dat het ‘de dosis het gif bepaalt’.” Hoewel chemicaliën in producten bekende kankerverwekkende of reproductieve toxines kunnen zijn, kan de hoeveelheid in een bepaald product laag zijn en dus veilig in gebruik.

Er is echter terechte bezorgdheid over producten die potentiële reproductieve toxines en hormoon-ontregelaars bevatten, waarbij de totale blootstelling in de loop der tijd kan oplopen. De aanwezigheid van lilial in een individueel product zal waarschijnlijk geen significante schade veroorzaken. De potentiële zorg is echter dat lilial kan worden gevonden als ingrediënt in veel verschillende cosmetische en huishoudelijke producten. “De totale blootstelling die voortvloeit uit het gebruik van verschillende producten samen kan als reprotoxisch worden beschouwd.”

Moet ik de fles Olaplex No. 3 die ik momenteel bezit weggooien?

De meerderheid van de experts zegt dat dat niet nodig is. De sleutel is om een ​​geïnformeerde consument te zijn en altijd je onderzoek te doen voordat je een product koopt. Zelf raad ik aan om het wel weg te gooien. Mijn motto is altijd better safe than sorry!

Heb jij ook de Olaplex No.3 in je bezit? Ga jij het weggooien?

XOXO

Author Signature for Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.