Hoe vaak moet je je haar wassen? Op basis van je haartype

Hoe vaak moet je je haren wassen?
Bron: moroccanoil.com

Het vinden van het perfecte haarwasschema is voor ons vrouwen vaak onmogelijk. Als je je haar te veel wast, wordt het droog en broos. Was het niet genoeg, en het zal vettig en levenloos worden. Het wordt moeilijk om de perfecte middenweg te vinden, maar hier heb ik een aantal tips, trucs en geheimen verzameld die jouw misschien kunnen helpen.

Haartype is belangrijk

Er is een reden waarom er verschillende producten zijn voor verschillende haartypes. Elke textuur en elk haartype vereist bijzondere en specifieke aandacht; en een wasroutine is daarop geen uitzondering. Haar met dikkere lokken kan langer meegaan zonder te worden gereinigd, terwijl dunne lokken de neiging hebben om sneller vuil en vettig te worden. Krullend haar heeft de neiging om aan de droge kant te zijn, dus het kan langer mee zonder te wassen, terwijl steil haar vaker gewassen moet worden. Grof haar kan langer blijven zitten zonder een goede scrub, terwijl zijdeachtig haar dat niet kan… je snapt het!

Levensstijl en activiteit

Het soort levensstijl dat je leidt kan al genoeg zeggen. Je kan bijvoorbeeld je haren wassen in de ochtend, lekker föhnen en stijlen.  Maar ga je daarna naar de sportschool, dan ziet je haar er al snel vettig uit en moet je OPNIEUW je haren wassen. Helaas, hoe actiever je bent, hoe vaker je je haar moet wassen. De reden is vrij simpel: zweet hoopt zich op, verstopt je poriën en vervuilt je hoofdhuid en haarwortels sneller.

Hoe vaak moet ik mijn haar wassen?

Over het algemeen geldt dat droge haartypes maximaal twee keer per week moeten worden gewassen, terwijl voor vette haartypes het nodig is om ze dagelijks te wassen. Als je normaal haar hebt en geen last hebt van droogheid of vettigheid, heb je de luxe om je haar te wassen wanneer je maar wilt. Het hangt ook af van je haartextuur. Haar dat dikker, gekrulder of bewerkt is, kan langer zonder wasbeurt dan fijn haar. Dit komt omdat de oliën in je hoofdhuid niet zo snel door de haarschacht gaan als in fijnere haarlokken.

Wat als je je haren niet vaak wilt wassen? Bij het douchen kan je een douchemuts gebruiken om je haar droog te houden terwijl je de rest van je lichaam reinigt. Of probeer gewoon je haar te spoelen zonder een product te gebruiken. Soms is het enige dat het haar nodig heeft een beetje water in plaats van een volledige wasbeurt. We zijn goed getraind in schuimen, spoelen en herhalen. Maar de kans is groot dat je je haar veel te vaak wast. In plaats van de traditionele shampoo-en-conditioner-routine, zeggen veel experts dat we meer zouden moeten co-wassen. Dit betekent kort voorwassen met alleen conditioner en een beetje vet omarmen en de natuurlijke oliën van ons haar hun werk laten doen.



Als je brunette bent…

Donker haar? Overweeg dan om je haar maximaal twee keer per week te wassen, ongeacht je type en textuur. Dit komt omdat het te vaak wassen van donkerbruin haar ervoor zorgt dat het een deel van zijn pigmenten verliest, wat resulteert in een vervaagde en muisachtige kleur. De pigmenten helpen ook om het haar er minder vettig uit te laten zien. Donkerdere haarkleuren hebben de neiging om hun glans langer te behouden. Veelvuldig wassen met shampoo kan die natuurlijke glans beschadigen.

Droogshampoo als snelle oplossing

Te vaak je haren wassen is niet goed, maar wat als je haren tussen twee wasbeurten in door de alledaagse activiteiten toch weer snel vettig wordt?
Kies in plaats van het wassen met shampoo en conditioner voor een droogshampoo. Het absorbeert vuil, stof en overtollig talg, waardoor het de ideale snelle oplossing is voor die grote vergadering waarvoor je je haar liever niet wast. Heel simpel gezegd is droogshampoo een magische stof die het haar reinigt zonder water. Het werkt in feite door overtollige olie van je haar en hoofdhuid te absorberen en het fris gewassen aan te laten voelen en frist te laten ruiken. De ingrediënten in de droogshampoo zijn meestal een mengsel van absorberende middelen, drijfgassen in spuitbussen, verzorgende ingrediënten, oplosmiddelen en geurstoffen.

Droogshampoo is niet bedoeld om regelmatig wassen met water volledig te vervangen, maar om de intervallen tussen wasbeurten te verlengen. Het bespaart niet alleen tijd, het voegt ook textuur en volume toe aan je haar. Het kan een geweldig stylingproduct zijn om je opsteekkapsels op hun plaats te houden. Echter, soms bevatten commerciële droogshampoos verschillende chemicaliën om het absorptieproces te vergemakkelijken. Als je de voorkeur geeft aan een natuurlijk alternatief, dan vind je biologische droogshampoos die uitsluitend zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Denk aan bijvoorbeeld deze van het merk Naturtint.

Droogshampoos komen meestal in twee vormen; poeder en spuitbus. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je er één kiest die nauw aansluit bij je haartype of haarkleur. Ons favoriet is deze van Bumble and Bumble of deze van Morrocanoil in dark tones of in light tones.

Droogshampoos zijn niet alleen een grote tijd- en geldbesparing, ze werken er ook hard aan om je haar de hele dag fris te houden, er goed uit te laten zien en fris te laten ruiken en aanvoelen. Het vermindert wassen en traditioneel shampooën, wat vaak je haarlokken verzwakt, je kleurstoffen vervaagt en je haarstijl verstoort. Dus als je vuil en overtollige olie in je haar wilt verwijderen, spuit dan gewoon je favoriete merk in je haarwortels, werk het in en borstel het uit voor een verfrissende nieuwe look.

Conclusie

Over het algemeen geldt, als je je haar eens in de 2-3 dagen wast, zou het goed genoeg moeten zijn. Als je echter de beste resultaten wilt, overweeg dan om in de specifieke kenmerken van je haar te duiken. Denk na over textuur, styling, hoe je het behandelt, het soort levensstijl dat je leidt en andere factoren die de perfecte wasroutine voor jou kunnen bepalen.​

Hoe minder je je haar wast, hoe meer het zichzelf traint om zich aan te passen aan minder wassen. Wanneer je haar zich realiseert dat het niet zo vaak gewassen zal worden met shampoo en andere haarproducten, realiseert het zich dat het minder olie kan produceren. Het trainen van je haar kan veel tijd kosten, maar op de lange termijn is het super de moeite waard.

Hoe vaak was jij je haren?

XOXO

Author Signature for Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.