Diastasis recti genezen met deze simpele thuisoefeningen

Diastasis recti ofwel rectus diastase genezen met deze simpele thuisoefeningen

Rectus-diastase is het verschijnsel waarbij de rechte buikspier (musculus rectus abdominis) uiteenwijkt in een linker- en rechterhelft. Met andere woorden: er ontstaat een soort gat tussen je buikspieren. Het verschijnsel treedt op wanneer door drukverhoging de buikspieren ten opzichte van elkaar gaan wijken. Dit kan ontstaan als gevolg van een zwangerschap, maar kan ook het gevolg zijn van veelvoudig verhoogde druk door veel hoesten, een effect zijn van obstipatie of op een verkeerde wijze zware krachttraining doen. Als de ruimte tussen de linker- en rechterhelft van je rechte buikspieren meer dan twee vingers wijd is, of wanneer die heel zacht is, dan spreekt men van een diastase. Eén vinger tussen de linker- en rechterhelft van de buikspier wordt gezien als normaal.

Diastasis recti kan de reden zijn dat je na een zwangerschap nog steeds met een “zwangere buik” rondloopt. De meeste vrouwen vragen ze zich dan af waarom ze dan nog geen platte buik hebben. Feit is dat als je niet iets aan je herstel doet, je buik onveranderd kan blijven of zelfs met de tijd verder kan verslechteren.Zelf had ik meteen na de bevalling van mijn dochter Céline een 2,5 vinger abdominale scheiding. Dit is erg normaal na een zwangerschap. Sommige mensen hebben maar 1 vinger wijd en sommigen zelfs 4 vingers. Helaas voor mij betekende 2,5 vingers wijd een diastasis recti. Dit betekent dat ik geen buikspieroefeningen mag doen of zwaar mag tillen. Dit kan het namelijk verergeren. Super frustrerend natuurlijk, want na een zwangerschap zijn buikspieroefeningen waar je als eerste aan wil beginnen. Helaas is diastasis recti iets waar je even geduld mee moet hebben. Maar als je de hersteloefeningen goed doet ben je er ook redelijk snel weer van af!

Hoe weet je of je diastasis recti ofwel rectus diastase hebt? Hoe kan je de abdominale scheiding zelf meten? In deze video laat ik je zien hoe je het zelf kan meten en hoe ik volledig van mijn 2,5 vinger abdominale scheiding herstelde met behulp van een aantal simpele thuisoefeningen. Deze oefeningen heb ik 3x per dag elke dag gedaan.

Een kleine disclaimer hier; ik ben geen therapeut of professional op dit gebied. Dit zijn oefeningen die mij persoonlijk hebben geholpen bij de genezing van diastasis recti veroorzaakt door zwangerschap. Houd er rekening mee dat je verloskundige of gynaecoloog jou eerst toestemming moet geven om te beginnen met welke oefening dan ook. Meestal doen ze dit tijdens de nacontrole.

 

Vertel ons jouw ervaring? 

Xoxo,

Fani | Convey Beauty

XOXO

Author Signature for Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.