Alles wat je moet weten voordat je een Chanel Classic Flap koopt!

Alles wat je moet weten voordat je een Chanel Classic Flap koopt!

Afmetingen, serienummers, materialen, hardware – er is zoveel te weten over Chanel en in het bijzonder de iconische Classic Flap. In deze blogpost gaan we in op de basiskennis over één van Chanel’s meest populaire en gewilde stijlen.

Chanel achtergrond

De Classic Flap werd in 1955 geïntroduceerd door Coco Chanel en werd bekend als de 2.55 (of 255) flaptas. Er zijn door de jaren heen veel verschillende variaties geweest, maar de term 2.55 is nog steeds van toepassing op alle klepstijlen.

De Classic Flap zoals hij er vandaag uitziet, is een andere tas dan de tas die in 1955 werd gelanceerd en die veel subtiele aanpassingen en veranderingen heeft ondergaan. De heruitgave die in 2005 werd gelanceerd, bevat het originele slot dat Coco Chanel gebruikte, terwijl de CC-turnlock een nieuwere toevoeging is die Karl Lagerfeld introduceerde. Er is nog steeds enige discussie over de vraag of Coco of Karl uiteindelijk verantwoordelijk was voor het ontwerp ervan.

Enkel versus dubbel Flap:

 • Mini Flaps hebben allemaal één flap
 • Small Flaps hebben dubbele flappen
 • Medium Flap hebben dubbele flappen
 • Jumbo Flap hebben enkel en dubbele flap
 • Maxi Flaps hebben enkele en dubbele flap

Wat is het verschil tussen enkele en dubbele flap? Enkele kleppen zijn precies dat – een enkele buitenklep. Dubbele flappen hebben, naast de buitenste (voor)flap, een tweede flap aan de binnenkant.Wat is beter? Geheel persoonlijke voorkeur! Enkele flappen zijn meestal lichter, terwijl dubbele flappen meer wegen vanwege het extra leer, maar hierdoor houden dubbele flappen ook de structuur na verloop van tijd beter vast. Chanel produceert niet langer enkele flappen, dus elke jumbo of maxi met enkele flap zal een ouder jaar zijn.

De verschillende maten (in inch):

 • Chanel Classic Flap Bag – Minivierkant (Square Mini Flap Bag): 6,7 “B x 5,2” H x 3,1 “D
 • Chanel Classic Flap Bag – Mini rechthoekig (Rectangular Mini Flap Bag): 7,9 “B x 4,9 H x 2,8” D
 • Chanel Classic Flap Bag – Klein (Small): 9,3 “B x 5,7” H x 2,6 “D
 • Chanel Classic Flap Bag – Medium: 10 “B x 6,3″ H x 3” D
 • Chanel Classic Flap Bag – Jumbo: 11,8 “B x 7,7” H x 3,9 “D
 • Chanel Classic Flap Bag – Maxi: 13″ B x 9.1″ H x 3.9″ D

De meest voorkomende hardware-opties voor Classic Flaps:

Zilver (SHW afkorting)
Goud (GHW afkorting)
Ruthenium (RHW afkorting)
Licht goud
Antiek goud
Mat goud
Zwart (mat en glanzend)
Regenboog

De kleuren van de tassen zelf zijn seizoensgebonden. Je vindt bijvoorbeeld in het voorjaar veel meer pastelkleuren. De classic black, beige of wit zal elk jaar en in elk seizoen beschikbaar komen.
Chanel mixt graag met hun kleuren- en hardware-combinaties en daarom is het vaak een verrassing met welke combinaties ze elk seizoen komen!

Chanel materialen:

Er zijn veel verschillende soorten leer en materialen waar je een Chanel Classic Flap in kunt krijgen, waaronder jersey, fluweel, lakleder, kalfsleer, tweed, denim enz. De meest voorkomende materiaalopties voor Classic Flaps zijn echter kaviaar en lamsleer en deze maken deel uit van de vaste lijn.
Niet alle kaviaar en lamsleer zijn echter hetzelfde. Ik heb velen horen klagen over de kwaliteit van nieuwere kaviaar.
Ook vind je verschillende afwerkingen toegepast op leersoorten. Dit geldt minder voor lambskin, maar zeker met kaviaar kun je onder andere ‘zachte kaviaar’ of parelwitte kaviaar krijgen, mat of minder glimmend. Elk jaar zou het verschillend zijn. Mijn advies? Ga altijd naar de winkel en vergelijk tassen als je kunt.

De verschillende seizoenscollecties van Chanel:

Alles wat je moet weten voordat je een Chanel Classic Flap koopt!

Staat er op de tag op je Chanel 22B? Of wat dacht je van 21C? Wat betekenen deze letters en cijfers?

De letters komen overeen met het seizoen:

V = klassieke/doorlopende collectie
P = Printemps Collectie Lente Act 1 (uitgebracht van januari tot maart)
S = Zomercollectie Spring Act 2 (uitgebracht van maart tot juni)
A = Herfstcollectie Pre-Fall, Metiers D’Arts (uitgebracht van mei tot september)
B = Herfst/Winter Act 1 (uitgebracht van juni tot oktober)
K = Herfst/Winter Act 2 (uitgebracht van augustus tot november)
C = Cruise Collection (uitgebracht van november tot januari)

De 2 cijfers voor de letter geven het jaar aan, 21B zou bijvoorbeeld 2021 Herfst/Winter Act 1 zijn.

Bijvoorbeeld:
22A = 2022 Automne (Fall)
22P = 2022 Printemps
22C = 2022 Cruise

Houd er rekening mee dat er overlap kan zijn binnenkomende collecties! Dat er een nieuw seizoen aankomt, betekent niet dat alle voorraad van voorgaande seizoenen verdwijnt. De seizoenen worden verkocht totdat ze uitverkocht zijn of ze worden in de uitverkoop gebracht (en dan zijn ze uitverkocht!). Een ander ding om op te merken is dat er geen wachtlijsten zijn in Parijs, wat betekent dat je er snel bij moet zijn als er een aankomende tas is die je wilt. Er zijn echter wachtlijsten in de VS, geloof ik. En zelf heb ik gehoord dat het er ook is bij de Chanel in Amsterdam. Dit maakt het veel moeilijker voor ons die niet heel vaak winkelen bij Chanel of geen SA (Sales Associate) kennen.

Bepaalde tassen zijn soms moeilijk te vinden als er net een prijsverhoging aankomt, maar meestal is Chanel in Parijs behoorlijk goed gevuld met hun klassiekers in mijn ervaring. Blijf inchecken bij je plaatselijke boetiek en ze zullen uiteindelijk de maat en combinatie binnenkrijgen die je wilt.

Een Chanel tas opsporen

Als je wilt dat een SA een tas voor je opspoort, zullen ze je vrijwel zeker om de code van de tas vragen om het ‘systeem’ te doorzoeken. Dit is te vinden op de Chanel-website (als je tas in de lijst staat – maar veel staan daar niet) of op het label van de tas. Dit is natuurlijk niet erg handig als je geen toegang hebt tot de tas!

Nog een ding om op te merken is dat de super-populaire tassen (ik heb het hier over mini’s en bepaalde kleuren in de Classic Flaps) mogelijk niet nauwkeurig in het systeem verschijnen, dat wil zeggen dat ze binnen een paar uur worden afgeleverd en vervolgens direct worden verkocht en daarom niet altijd in het systeem staan. Het beste wat je kunt doen als je geen gewone SA hebt om voor je te zoeken is volhardend te zijn en rond te bellen. Ik heb twee weken lang elke dag alle Chanel-boetieks in Amsterdam en Parijs gebeld om mijn mini Flap Bag-tas te vinden en toen kwam er eindelijk één door. Dat klinkt misschien gek, maar hey, het is Chanel! 🙂Chanel Mini Beschikbaarheid

Dit rechtvaardigt zijn eigen kleine sectie, aangezien ik er de hele tijd naar wordt gevraagd! De mini lijkt de afgelopen jaren een opleving in populariteit te hebben genoten, dus er lijkt constant veel vraag naar te zijn zonder dat ze constant beschikbaar zijn. Belangrijk om op te merken is dat mini’s een paar jaar geleden seizoensgebonden zijn gemaakt, wat betekent dat ze niet het hele jaar door te koop zijn.

Wanneer ze worden uitgebracht, worden ze uitgebracht als onderdeel van seizoenscollecties in beperkte kleuren en hardware combinaties. Als je er één wilt opsporen moet je de komende seizoenen / collecties in de gaten houden om te zien of Chanel meer mini’s zal uitbrengen.

Duurzaamheid van een Chanel tas

Het is algemeen aanvaard dat kaviaar veel beter slijt dan lamsleer. Ik hou van beide, maar mijn algemene regel is: als de tas vaak wordt gebruikt, ga voor kaviaar; als het meer een tas is voor speciale gelegenheden, is lamsleer prima.
Dus waarom gaan mensen voor lamsleer als het slechter slijt dan kaviaar? De belangrijkste reden heeft te maken met de look en feel. Lamsleer is mooi om te zien en luxueus om aan te raken. Het houdt ook de kleur veel beter vast en over het algemeen worden kleuren niet zo goed weergegeven op kaviaar.
Dat gezegd hebbende, kaviaar is ook niet immuun voor slijtage. Je moet er natuurlijk wel nog steeds heel voorzichtig mee zijn. Hoewel slijtage bij een kaviaar tas een stuk langzamer gaat, zullen ze uiteindelijk allebei op dezelfde plekken slijten (rond de hoeken van de flap en onderkant van de tas)

Enkele dingen om op te merken:

Vintage maten zullen door de jaren heen verschillen. Met name oudere stijlen hebben de neiging om veel meer boxy te zijn dan nieuwere stijlen die meer afgeronde randen prefereren.
De meest populaire maat is in mijn ervaring de jumbo en medium/large, op de voet gevolgd door de mini.
De meeste Chanel SA’s (Sales Associates) verwijzen naar de jumbo als gewoon de ‘grote’ flap en de M/L als de ‘medium’ flap, maar dit lijkt om de paar jaar of zo te veranderen.
Elke andere stijl (inclusief mini’s!) wordt als seizoensgebonden beschouwd, inclusief Boy-tassen.

Waarom is dit nuttig?

Wanneer je een specifieke tas probeert op te sporen, is het handig om precies te weten uit welk jaar en seizoen deze komt. Aangezien leer en kleuren van seizoen tot seizoen kunnen verschillen.

Geen zin om je geld te spenderen aan een tas? Genoeg Chanel look-a-likes hier!

XOXO

Author Signature for Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.