Huidverzorgingsingrediënten die je nooit op je gezicht mag combineren

Huidverzorgingsingrediënten die je nooit op je gezicht mag combineren

Als het om huidverzorging gaat, zijn we vaak geprogrammeerd om te geloven dat more is better. Meer hydratatie, meer SPF, meer oogcrème, maskers, serums en olie. Maar dit is niet altijd slim als het gaat om het combineren van ingrediënten. Bepaalde huidverzorgingsingrediënten mogen nooit worden gecombineerd! Wanneer twee ingrediënten met elkaar botsen, betaalt je huid uiteindelijk de prijs.

Het mengen van verkeerde producten kan leiden tot irritatie van de huid. Het kan zelfs zo ver gaan dat het brandwonden veroorzaakt. Je moet voorzichtig zijn bij het combineren van bepaalde huidverzorgingsingrediënten. Er zijn bepaalde huidverzorgingsingrediënten die je nooit mag combineren, afhankelijk van je huidtype. Bij twijfel is het het beste om bepaalde huidverzorgingsingrediënten afzonderlijk te gebruiken of elk ingrediënt om de dag of nacht af te wisselen.Om er zeker van te zijn dat je nooit verstrikt raakt in de nasleep van productlagen die verkeerd zijn gegaan, heb ik hier een aantal combinaties van ingrediënten die je nooit op je gezicht mag aanbrengen.

Vitamine C + AHA

Wanneer je vitamine C in lagen aanbrengt, moet je uitkijken naar neutralisatie van actieve ingrediënten. Vitamine C is zeer pH-gevoelig en het mengen met AHA’s heeft de neiging om de afgifte ervan in de huid aanzienlijk te verminderen. De combinatie kan ook je huid irriteren, vooral als je gevoelig bent voor vitamine C. Deze ingrediënten veroorzaken allemaal celvernieuwing en een bepaalde mate van afschilfering zou samen ernstige huidirritatie veroorzaken.

Vitamine C + Retinol

Retinols en vitamine C mogen niet samen worden gebruikt, want die werken het beste op tegenovergestelde tijden van de dag. Als ze samen worden gebruikt, kunnen ze huidirritatie veroorzaken. Retinol kan je lichtgevoelig maken en vitamine C werkt goed in combinatie met zonnebrandcrème om vrije radicalen en lichtgevoeligheid te bestrijden. Het beste is om vitamine C ’s ochtends te gebruiken en Retinol in de avond.

BHA of AHA + Retinol

Retin A en retinol tegelijk met AHA en BHA gebruiken is overdreven voor de huid. Er zijn een aantal problemen bij het combineren van AHA’s of BHA’s en retinoïden. Ten eerste kan het je huid irriteren bij het combineren van exfoliërende zuren (zoals glycolzuur, melkzuur en salicylzuur) met retinoïden. En dan is er ook nog de kwestie van het deactiveren van ingrediënten. Net als vitamine C kan retinol enigszins onstabiel zijn. Je kunt dus (of als je überhaupt gevoelig bent voor retinol) eindigen met een verzwakte huid die niet eens de vruchten plukt van je producten. Balans is wat we zoeken!

BHA + benzoylperoxide

Verminderde verdraagbaarheid is een punt van zorg wanneer exfolianten (fysisch of chemisch) worden gecombineerd. Omdat bèta-hydroxyzuren, zoals salicylzuur, en benzoylperoxide beide exfoliërende ingrediënten zijn, loop je het risico je huid te irriteren. Houd de twee gescheiden om roodheid en afschilfering te voorkomen. Het is al een fel bediscussieerd onderwerp of benzoylperoxide op zichzelf veilig is om te gebruiken. Het daarbij toevoegen van een harder product zal niet goed voor je zijn.Op olie gebaseerde + op water gebaseerde producten

Je producten moeten dezelfde consistentie hebben. Dit betekent dat producten op oliebasis en producten op waterbasis – items met veel verschillende consistenties – niet tegelijkertijd op je gezicht mogen zitten. Gelukkig zal het niet gevaarlijk voor je zijn als je dat doet, maar het zal zonde zijn. Het niet combineren van deze producten zal zorgen voor een goede opname. De moleculen van olie zijn groter dan die van water en vermengen zich daarom niet of niet gemakkelijk. Het gebruik van beiden zal een plakkerig residu achterlaten en geen van beide zal in de huid absorberen.

Retinol + Retinol

Misschien is dit vanzelfsprekend, maar we zeggen het toch: leg niet meerdere retinols op elkaar. Het zal waarschijnlijk niet goed aflopen. Gebruik er maar één tegelijk om te voorkomen dat je huid ontstoken raakt. Je doet meer kwaad dan goed als je een retinolserum aanbrengt en het afmaakt met retinolcrème. Je gezicht kan namelijk ook dagenlang jeuken. Dit houdt ook in dat je ervoor moet zorgen dat je je gezichtsretinoïden niet op de gevoelige oogcontour gebruikt, gevolgd door je retinol-oogcrème. Het gebied rond de ogen is een gemakkelijke plek om te overdrijven – let op de actieve ingrediënten in je oogcrèmes.

SPF + Vochtinbrengende crème

Huidverzorgingscocktails die gewoon niet werken zijn het mengen van SPF met je vochtinbrengende crème, omdat dit het beschermingsniveau tegen de zon kan verminderen. (Onthoud dat je bijna een halve theelepel SPF nodig hebt voor je gezicht en hals!) 

Kijk hier naar de juiste volgorde bij het aanbrengen van huidverzorging.

Kende je deze no-go skincare combinaties al?

XOXO

Author Signature for Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.