Het Gevaar van Microplastics in Beauty Producten

Plastic microbeads zijn al geruime tijd verboden. Desondanks worden wereldwijd nog honderden soorten microplastics gebruikt  in cosmetische en persoonlijke verzorgingsproducten. Microplastics zijn minuscule plastic deeltjes. Deze plastic deeltjes worden vaak als goedkope vul- of emulgeermiddelen aan producten toegevoegd. Denk hierbij aan huidverzorgings-, cosmetica-, lichaamsverzorgings- en babyverzorgingsproducten. Microplastics zijn met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Toch brengen ze schade toe aan het milieu en het leven in de oceaan. Daarbij kunnen ze ook mogelijk schadelijke effecten hebben op de menselijke gezondheid.Wat zijn de effecten van microplastics?

Helaas, als microplastics eenmaal in het milieu komen, zijn ze er om te blijven, omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn. Afvalwatersystemen kunnen microplastic niet uitfilteren en hierdoor komen ze vaak in onze waterwegen en oceanen terecht. Deze kleine plastic deeltjes komen in de oceaan terecht, waar ze worden gegeten of geabsorbeerd door zeedieren. Via de voedselketen worden ze vervolgens doorgegeven. Omdat mensen aan de top van de voedselketen staan, krijgen we zelf ook microplastics binnen.

Naast het beschadigen van onze oceanen en het zeeleven, brengen deze microplastics ons en onze kinderen in gevaar. Beat the Microbead is een internationale campagne tegen het gebruik van plastic in cosmetica. Deze campagne identificeert meer dan 500 microplastic ingrediënten die veel worden gebruikt in cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging (bekijk de lijst hier). Veel additieven in deze producten worden als schadelijk beschouwd. We hebben nog geen volledig inzicht in de effecten van microplastics op de menselijke gezondheid. Er zijn namelijk wel honderden verschillende soorten microplastics. Gebruik je producten met deze microplastics, dan sta je bloot aan mogelijk gevaarlijke chemicaliën. Deze chemicaliën zijn niet alleen gevaarlijk voor onze eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van dieren en de planeet waarop we leven.

Hoe voorkom ik microplastics?

microplastics in beauty producten

Gelukkig zijn er merken voor cosmetica en persoonlijke verzorging die volledig vrij zijn van microplastic-ingrediënten. Zoek naar merken met het Zero Plastic Inside-logo, wat aangeeft dat het merk 100% vrij is van microplastic-ingrediënten. Met dit logo, georganiseerd door Beat the Microbead, kan je gemakkelijk cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging vinden die je gezondheid of het milieu niet schaden.

Een paar bekende microplasticvrije merken zijn onder andere: Weleda, Aurelia Skincare, Naïf, Inika Organic, Happy Soaps en nog veel meer. Check ze allemaal hier.

Beat the Microbead-app

De Beat the Microbead-campagne heeft het nog eenvoudiger gemaakt om microplastics in producten te identificeren met hun ultramoderne app, die volledig gratis is en beschikbaar is voor Android en Apple. Maak gewoon een foto van de ingrediëntenlijst van een product. Met behulp van tekstherkenningstechnologie scant de app vervolgens de ingrediënten en laat je weten of het product microplastics bevat.

Deze post is niet gesponsord door de benoemde instantie.

XOXO

Author Signature for Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.