Herbruikbare wattenschijfjes | Hoe je minder afval creëert in je dagelijkse schoonheidsroutine

Herbruikbare wattenschijfjes | Hoe je minder afval creëert in je dagelijkse schoonheidsroutine

Ben je dol op make-up, gezichtsbehandelingen en reinigingsmiddelen? Zelfs als je geen obsessieve fan bent van schoonheidsproducten, dan nog is de kans groot dat je een soort dagelijkse huidverzorgingsroutine hebt.

Omdat we onze ecologische voetafdruk willen verkleinen, kiezen velen van ons voor herbruikbare alternatieven in ons leven. Van boodschappentassen tot rietjes, er zijn nu veel afvalvrije alternatieven voor producten voor eenmalig gebruik.

Eén daarvan zijn herbruikbare make-up-pads, die de milieu-impact van het dragen van make-up en het aanbrengen van toner helpen verminderen.Waarom zou je de overstap maken?

Gemiddeld gebruikt elke vrouw 3 wattenschijfjes per dag, wat neerkomt op zo’n 1.000 per jaar. Tel daar de plasticverpakkingen bij op die vaak niet worden gerecycled en onze planeet op een stortplaats vervuilen. Het is een hoop afval, toch? Combineer het afval van het katoen en de plasticverpakking en je ziet hoe dit kleine product voor eenmalig gebruik bij gebruik door veel mensen toch al snel een negatieve impact kan hebben op het milieu.

Zelfs als het 100% katoen is, kunnen wattenschijfjes voor eenmalig gebruik alleen worden gecomposteerd als ze niet in contact zijn geweest met chemicaliën zoals make-up, nagellakremover of ontsmettingsmiddelen. Wattenschijfjes worden bovendien vaak vermengd met synthetische materialen, zoals polyester, die niet kunnen worden gerecycled.

Katoen is weliswaar een natuurlijk materiaal, maar het is ook één van de minst milieuvriendelijke gewassen. Voor elke kilo katoen is 20.000 liter water nodig. Daarbij vindt meer dan de helft van de katoenproductie in de wereld plaats in gebieden met hoge of extreme waterstress. De katoenindustrie verbruikt veel chemicaliën, 6% van de pesticiden in de wereld en 16% van de insecticiden.  Het stelt zowel katoentelers als consumenten ook bloot aan giftige kankerverwekkende chemicaliën die tijdens de productie worden gebruikt. Naast de ecologische voetafdruk worden de katoenteelt en -productie ook vaak geassocieerd met vele schendingen van ethische productienormen, zoals dwang- en kinderarbeid. 

Hoe gebruik je herbruikbare make-up pads en welk merk beveel ik aan?

Herbruikbare wattenschijfjes | Hoe je minder afval creëert in je dagelijkse schoonheidsroutine

De overstap naar herbruikbare make-up-pads is heel eenvoudig en het is een geweldige oplossing voor elke duurzame levensstijl. Herbruikbare make-up-pads gebruik je ook eenmalig, maar na elk gebruik was je ze. Breng je make-up cleanser aan op de pad en gebruik deze om eventuele make-up weg te vegen. Je kunt ze ook gebruiken om je toner aan te brengen, of om je nagellakremover te gebruiken. Daarna kan je ze gewoon met de hand wassen of in de wasmachine gooien, aan de lucht drogen en opnieuw gebruiken.
Ik heb in het verleden herbruikbare make-up-pads van Douglas, BeautyBay en Lookfantastic geprobeerd. Alle drie wel even goed, maar deze van H&M gebruik ik nu sinds een tijdje en ik vind ze heel erg fijn. Het komt ook in een zakje die je zo samen met de pads in de wasmachine kan gooien en wassen. Afhankelijk van het verzorgingsniveau gaan herbruikbare make-up-pads jaren mee. Dit vermindert je milieu-impact aanzienlijk en help je een milieuvriendelijkere levensstijl te leiden.

Doe jij er al iets terug voor het milieu?

XOXO

Author Signature for Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.