Sieraden schoonmaken? Zo moet het!

dit is hoe je sieraden schoonmaakt

Sieraden moeten sprankelen! Maar blootstelling aan stof en vuil, lotions en zeep en zelfs zweet, lucht en vocht kunnen je favoriete stukken na verloop van tijd dof maken en van hun glans beroven.

Gelukkig is het mogelijk om de meeste items in je juwelendoos schoon te maken zonder naar een professionele juwelier te gaan. Herstel aangetast zilver en groezelig goud naar hun vroegere vorm, laat edelstenen zoals diamanten, robijnen, smaragden en saffieren weer glinsteren en laat die parels er weer glanzend uitzien. Dit is wat je moet doen…Zilver schoonmaken

Als je geen zilver-verzorgingsdoek bij de hand hebt en je zilver zo snel mogelijk moet opfleuren, probeer dan één van de onderstaande doe-het-zelfmethoden.

Afwasmiddel: Meng een paar druppels afwasmiddel, zoals Dreft, met warm water. Doop een zachte doek in de oplossing en wrijf over het zilver om de aanslag te verwijderen. Spoel af met koud water en wrijf droog met een andere zachte doek.

Zuiveringszout: voor een zwaardere aanslag meng je drie delen zuiveringszout met één deel water. Maak het zilver nat en breng de pasta aan met een zachte, pluisvrije doek. Werk het in de spleten en draai de doek terwijl het de aanslag oppakt. Goed uitspoelen en droogwrijven.

Tandpasta: Op dezelfde manier waarop milde schuurmiddelen in tandpasta vlekken van je tanden verwijderen, kunnen ze ook aanslag van zilver verwijderen. Breng een klein beetje tandpasta met witte pasta (geen gel) aan op je vinger of een zachte doek en wrijf het heel voorzichtig op het aangetaste zilver. Daarna goed afspoelen met warm water en oppoetsen met een zachte doek

Je hebt ook professionele ultrasone reinigingsmachines voor het reinigen van zilveren sieraden thuis zoals deze.

*LET OP: Realiseer je dat deze behandelingen er niet voor zorgen dat de aanslag niet terugkeert. Zilverexperts waarschuwen ervoor ook om ze niet te vaak (of helemaal niet) te gebruiken, dus gebruik ze, vooral de tandpastatruc, alleen voor noodopknapbeurten. Vermijd bij verzilverde sieraden overmatig wrijven om te voorkomen dat de metalen afwerking wegslijt.

Goud schoonmaken

Geef massief gouden armbanden, kettingen en oorbellen een zacht bad in een oplossing van een paar druppels afwasmiddel en een beetje warm water. Doe kleine sieraden in een zeef voordat je ze in de oplossing doet. Grote stukken kunnen direct in de kom gaan om ongeveer vijf minuten te weken om het vuil los te maken. Roer de items rond, haal ze eruit, leg ze op een zachte doek en ga met een zachte tandenborstel over de spleten en kettingschakels om het vuil dat daar vastzit te verwijderen. Doe kleine stukjes terug in de zeef en spoel alles af onder stromend water. Wrijf droog met een zachte doek.

Edelstenen schoonmaken

Het is gemakkelijk om de schittering van edelstenen en halfedelstenen, zoals diamanten, robijnen, smaragden en saffieren te herstellen. Gebruik dezelfde instructies als hierboven voor het reinigen van goud, maar meng in plaats van gewoon water het afwasmiddel met sodawater. De carbonatatie helpt om vuil te verwijderen dat vastzat.

Borstel stenen en zettingen met een zachte tandenborstel. Dompel ze vervolgens onder in schoon water om ze af te spoelen of plaats ze in een zeef en spoel ze af onder stromend water. Poets droog en bewonder de schittering.Parels schoonmaken

Omdat ze poreus zijn, houden parels stof en vuil vast en verliezen ze gemakkelijk hun glans. Of ze nu echt, gekweekt of nep zijn, je moet ze met zorg schoonmaken. Regel nummer één: laat parels nooit weken, omdat hierdoor de draad kan verzwakken en breken.

Om parels schoon te maken, begin je met de draad op een zachte doek te leggen. Dompel een schone, kleine make-upborstel in een mengsel van warm water en een beetje milde shampoo. Schud de overtollige oplossing eraf en ga over alle kanten van elke parel heen. Spoel de parels af met een schone, goed uitgewrongen vochtige doek. Laat de draad plat drogen om te voorkomen dat de draad uitrekt.

Deze no-soak-behandeling werkt ook goed voor turkoois en opalen (die ook poreuze stenen zijn). Er bestaan speciale poetsdoeken voor parels zoals deze om het schoonmaken van parelsnoeren gemakkelijker en minder vervelend te maken.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt!

XOXO

Author Signature for Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.