Werken natuurlijke deodorants wel? Ik heb ze getest!

Een paar dagen geleden maakte ik één van de moeilijkste schoonheidsbeslissingen van mijn leven: ik ruilde mijn geliefde drogisterij-anti-transpirant in voor een natuurlijke deodorant. Hoewel de keuze een beetje zwaar was, deed ik het omdat ik geen aluminium, parabenen, sulfaten en bij voorkeur ook geen alcohol in mijn deodorant wil. En het liefst ook cruelty free en vegan! Gelukkig ben ik niet alleen in de zoektocht naar de beste natuurlijke deodorant.

De bezorgdheid over de twijfelachtige ingrediënten in anti-transpiranten neemt toe! Met name aluminiumzouten, dat tijdelijk de zweetkanalen verstopt en gemakkelijk in de huid kan worden opgenomen. Klinkt eng, hè? Nou, niet alleen dit, maar recente medische onderzoeken hebben potentiële gevaren onthuld van proberen om het zweten te verminderen, gezien het feit dat zweten niet alleen essentieel is voor temperatuurregulering, maar ook om gifstoffen uit het lichaam te krijgen.Wat is nou het verschil? De aluminiumzouten in anti-transpiratiemiddelen vormen een soort plug in de zweetklieren, wat inherent het zweten vertraagt. Deodorants, aan de andere kant, vertrouwen op andere ingrediënten om met name de geur van het onderarmgebied te verbeteren. Dit betekent dat er geen aluminiumzouten gebruikt worden om zweet te blokkeren, maar wel ingrediënten om de geur te bedwingen. Het belangrijkste ingrediënt is glycerine, een ingrediënt dat vocht vasthoudt en dat veel voorkomt in huidverzorgingsproducten.

Overschakelen naar een volledig natuurlijk alternatief zonder aluminium, maar wel één die voldoende werkt en je van een aangename geur voorziet is aantrekkelijk. Ik heb per dag de 3 meest gebruikte merken in Nederland (in de vorm van een waterspray, stick en spuitpomp) getest. Zijn ze Convey Beauty approved?

Weleda Wilde Rozen deodorant, €16,49

Weleda Wilde Rozen natuurlijke deodorant zonder aluminium

Weleda heeft 3 verschillende geparfumeerde waterspray deodoranten en roll-on’s waarvan eentje zelfs speciaal voor de mannen. Ik koos de Weleda Wilde Rozen deodorant omdat ik de douchecrème in deze geuroptie al heb en ik vind het heerlijk ruiken. Deze deodorant komt met een pompspray. Het ziet eruit als een cologne, komt in een recyclebare glazen verpakking. Het is wel ruimschoots de duurste van de drie die ik heb uitgetest.

De eerste indruk van hoe het voelt aan de huid is, “fris!” Hoewel het een beetje nattig aanvoelt bij het aanbrengen, droogt het snel en voelt het niet plakkerig aan. Ik probeerde dit op zaterdag heel vroeg voordat ik Chloé op ballet heb afgezet. Later snelde ik naar de bakker en de supermarkt om boodschappen te doen. Natuurlijk is het erg koud buiten en zweet ik veel minder maar ik vond dat ik nog aangenaam rook toen ik thuis kwam. Aan het einde van de dag was er geen geur meer (helaas), maar evenmin een geur van zweet. Dit experiment is niet half zo slecht als ik dacht!

Ben & Anna Persian Lime Deodorant, €8,11

Ben & Anna Persian Lime Deodorant ervaring / natuurlijke deodorants zonder aluminium

Ben & Anna deodorants zijn 100% natuurlijk en bevatten biologische ingrediënten. Ook is het merk ICADA gecertificeerd, vegan en cruelty free. Ben & Anna deodorants komen in verschillende geuropties. Ik ben voor de Persian Lime gegaan. Het heeft een lekker citrusachtige geur die erg fris ruikt. Helemaal niet slecht. Ik probeerde het op een activiteitsloze zondag maar ik heb het de hele dag kunnen testen gedurende ongeveer 12 uur en het voelde erg fris aan. De lekkere frisse geur bleef ook heel lang hangen. Het bewijs dat citrus, geuren neutraliseert. Nadeel is dat als je het opbrengt het vaak een beetje brokkelt en wat korrelig is, vooral in het begin. De korreligheid kan je wel weer makkelijk uitwrijven.  Alle deodorants van het merk komen in een kartonnen verpakking en zijn 100% recyclebaar. Ook goed voor het milieu dus! Vergeleken met de dag ervoor (Weleda), had ik het idee dat ik langer fris rook.

Dove Go Fresh Cucumber 0% Aluminiumzouten Spray, €4,39

Dove Go Fresh Cucumber 0% Aluminiumzouten Spray / natuurlijke deodorantSinds een paar maanden heeft ook de drogisterij genoeg keuze omtrent aluminiumvrije deodoranten. Dove lanceerde bijvoorbeeld zijn allereerste aluminiumvrije deodorant, de Dove 0% Aluminiumzouten Deodorant. Zoals de naam al doet vermoeden, is de Dove 0% aluminium deodorant een deodorant – geen anti-transpirant – wat betekent dat het geheel zonder aluminium is gemaakt. Echter Dove Go Fresh Cumcumber deodorant is niet vegan en ook niet recyclebaar. Ondanks dit, wilde ik jullie een goedkope optie geven die ook makkelijk verkrijgbaar is bij de drogisterij. Als je dit niet wilt in je deodorant verwijs ik je naar de twee bovenste opties.

Dove kwam met vier verschillende geuropties; granaatappel & citroenverbena, komkommer & groene thee, Coconut & Pink Jasmine en Blue Fig & Orange Blossom. Mijn favoriet van het stel is komkommer en groene thee. Tijdens de testfase, merkte ik dat ik deze deo ongeveer drie keer per dag aanbracht. Volkomen normaal als je veel beweegt op een maandagochtend (Monday=sport day). Echter, na de ervaring van de vorige twee dagen, viel deze van Dove enorm tegen. De prijs is wel een stuk lager dan de bovenste twee!

Definitieve oordeel

Natuurlijke deodorants blijken veel effectiever te zijn dan mensen denken. Irritatie, plakkerigheid en witte vlekken zijn allemaal verleden tijd. Echter als je een natte spray kiest, zoals hierboven de Weleda, moet je er rekening mee houden dat je opnieuw moet spuiten gedurende de dag. De kristallen roll-on en poedervarianten zijn vaak wat effectiever. Zeker na een dagje sportschool! Mijn algemene favoriet is de Ben & Anna Persian Lime Deodorant. Jammer dat het de dubbele prijs is van de meeste anderen! Vanwege de textuur en de betrouwbare duurzaamheid is deze ook Convey Beauty approved. In de toekomst zal ik zeker ook de poeders en smeerbare balm varianten op de proef stellen.

UPDATE: 24 maart

Nadat ik wat langer bovenstaande deodorants heb getest kwam ik helaas tot de conclusie dat geen van de drie echt goed genoeg werken. Ik liep zelfs aan tegen een paar bijkomende nadelen die niet fijn zijn om mee te maken. Hieronder geef ik jullie mijn bevindingen per deodorant;

  • Na een aantal dagen achter elkaar de Dove Go Fresh Cucumber 0% Aluminiumzouten Spray te gebruiken, merkte ik dat het totaal niet effectief is tegen transpiratie en je heel snel, letterlijk gaat stinken! En dan ben ik persoonlijk niet iemand die veel zweet en het is ook niet zo warm op dit moment in Nederland. Deze deodorant heeft voor mij gefaald.
  • De Weleda Wilde Rozen deodorant is net als de Dove heel kort werkzaam. Je zal het zoals ik op dag 1 al schreef wat vaker moeten spuiten als je gedurende de hele dag fris wilt ruiken. Echter, na weken gebruik heb ik gemerkt dat je na het scheren van je oksel deze deodorant niet kan gebruiken. Het gaat ontzettend prikken. Ik vermoed door de parfum die erin zit. Dit is voor mij een groot nadeel wat ik bij het schrijven van mijn eerste review nog niet wist.
  • De Ben & Anna Persian Lime Deodorant was de enige deodorant waar ik enorm veel hoop op had gevestigd. Het was ook hierboven in mijn eerste review gekozen als de beste natuurlijke deodorant van de drie. Helaas, na een aantal dagen achter elkaar gebruiken van de Ben & Anna Persian Lime Deodorant kreeg ik een rode uitslag onder mijn oksel. Mijn huid reageerde zeer slecht op deze deodorant.
    Ik denk dat het komt door de Sodium Bicarbonate, maar dat weet ik niet zeker. Mijn oksel was in ieder geval zeer geïrriteerd en gelukkig ging de rode huiduitslag ook langzaam weg nadat ik ben gestopt met het gebruik van deze deodorant. Voor mij heeft deze deodorant daardoor ook gefaald!! Let op: het kan zijn dat jouw huid anders reageert en dat jij geen rode uitslag ervaart. Als je net als ik een gevoelige huid hebt en je huid wordt rood, stop onmiddellijk met het gebruik van deze deodorant!

Eindconclusie is dat ik tot nu toe dus nog geen goede natuurlijke deodorant heb kunnen vinden. Zeker niet in één van de bovengenoemde drie. Ik zal mijn zoektocht vervolgen en ik zal jullie sowieso op de blog laten weten wanneer ik eindelijk de beste natuurlijke deodorant zonder aluminiumzouten  heb gevonden!

Andere merken

Natuurlijk zijn er tal van andere merken die je nog kan uitproberen. Iedereen transpireert anders en wat voor mij fantastisch werkt, kan anders uitpakken bij jou. Tenslotte, een door vrijwel iedereen goed beoordeelde natuurlijke deodorant die minder makkelijk te vinden is in Nederland (lukt wel als je even zoekt), is van het merk Kopari. De Kopari Coconut Deodorant is 100% plant-based, 99% parfum vrij, vegan, cruelty free, Aluminium vrij, baking soda vrij, phthalate vrij, silicone free en paraben free. Binnenkort vind je op deze blog een volledige review van de Kopari Coconut deodorant.

Wat vinden jullie van natuurlijke deodorants? Alle ervaringen zijn natuurlijk welkom!

Xoxo,

Fani | Convey Beauty

 

 

XOXO

Author Signature for Posts

1 Reactie

  1. blank januari 23, 2019 / 22:33

    I love natural products! This is great 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.