Dit natuurlijke anti-griep middel doet wonderen!

Vlierbessensap tegen griep en verkoudheid

Het is weer griepseizoen hier in Nederland. De eerste epidemie is alweer begonnen en wij zitten weer lekker aan de thee en ons bed verlaten we voor geen cent.

Griep krijgen is echt vervelend. Je kan er zo ziek van worden dat je niet normaal meer kunt functioneren. Je voelt je moe, je keel doet pijn, hebt koorts en bovendien ook vaak spier- en hoofdpijn. Met name door mijn dochter Chloé ben ik nu vaker slachtoffer van griep. Zodra je een kind hebt, denk ik dat je een verhoogde kans hebt slachtoffer van de griep te worden tot je kind wat ouder is! Nu probeer ik de griep wel de baas te worden door er alles aan te doen om mijn weerstand hoog te houden. Wat werkt?

Vlierbessen

Vlierbessensap tegen griep en verkoudheid

Vlierbes verwijst naar bessen van verschillende variëteiten van de Sambucus-boom, een bloeiende plant behorende tot de familie Adoxaceae. Het meest voorkomende type is Sambucus nigra, ook wel bekend als de Europese vlierbes of zwarte ouderling. Deze boom is inheems in Europa, hoewel hij ook in veel andere delen van de wereld op grote schaal wordt geteeld. Sambucus nigra groeit tot 9 meter lang en heeft clusters van kleine witte of roomkleurige bloemen bekend als vlierbloesems. De bessen groeien in kleine zwarte of blauwzwarte trossen. De bessen zijn vrij scherp van smaak en moeten gekookt worden om gegeten te worden. De bloemen hebben een delicaat muscat-aroma en kunnen rauw of gekookt worden gegeten.

Verschillende delen van de vlierbesboom zijn in de loop der jaren voor medicinale en culinaire doeleinden gebruikt.

De bloemen en bladeren worden bijvoorbeeld gebruikt voor pijnverlichting, tegen zwelling, om ontstekingen tegen te gaan, om de productie van urine te stimuleren en zweten te veroorzaken. De schors werd gebruikt als een diureticum, laxeermiddel en om braken op te wekken.

In de volksgeneeskunde worden de gedroogde bessen of het sap gebruikt voor de behandeling van griep, infecties, ischias, hoofdpijn, kiespijn, hartpijn en zenuwpijn, evenals laxeermiddel en diureticum.

Consumptie van vlierbessen

Vlierbessen tegen griep en verkoudheid - voordelen

De bessen worden gekookt en worden gebruikt om sap, jam, chutneys, taarten en vlierbessenwijn te maken. De bloemen worden vaak gekookt met suiker om een zoete siroop te maken of om in thee te doen. De bessen kunnen ook vers worden gegeten in salades. Tegenwoordig heb je ze ook in pillen, bruistabletten en kauwtabletten voor volwassenen, maar ook voor kinderen. De meest gebruikte manier om vlierbessen binnen te krijgen is als sap.

De voordelen

Vlierbessen zijn een caloriearme voeding boordevol vitamine C, voedingsvezels en antioxidanten in de vorm van fenolzuren, flavonolen en anthocyanines. De bloemen zijn bijzonder rijk aan flavonolen.

Studies hebben aangetoond dat vlierbessen de ernst en lengte van influenza kan verminderen. Ook is aangetoond dat vlierbessap het vetgehalte in het bloed kan verlagen waardoor ook het cholesterolgehalte kan dalen. Bovendien is gebleken dat een dieet met veel flavonoïden zoals anthocyanines het risico op hartaandoeningen vermindert. Vlierbessen worden in verband gebracht met vele extra gezondheidsvoordelen, zoals het bestrijden van kanker en bacteriën, immuunondersteuning, UV-bescherming en diuretische effecten. Deze claims hebben echter beperkt bewijsmateriaal en verder onderzoek is nodig.

LET OP! Hoewel vlierbessen een aantal veelbelovende potentiële voordelen heeft, zijn er ook enkele gevaren verbonden aan het gebruik ervan. De ongekookte bessen, bladeren, schors en wortels van de vlierbes plant bevatten de chemische stoffen lectine en cyanide, die misselijkheid, braken en diarree kunnen veroorzaken. Door de bessen en zaden te koken, wordt de cyanide verwijderd.

Mijn ervaring

Vlierbessen zijn een smaakvolle aanvulling op een gezond dieet en een goede bron van vitamine C, vezels en antioxidanten. Ik neem  het graag preventief in de wintermaanden in de vorm van een voedingssupplement. In tijden waar ik toch ziek ben geworden, drink ik de vlierbessensap. Deze moet echter 100% puur zijn! Ik heb het gevoel dat in tijden dat ik griep heb, hierdoor de lengte van de griep behoorlijk wordt ingekort. Ook de ernst van de griep is minder zwaar. Het helpt echt mijn immuunsysteem sterk te houden en na het een aantal keer te hebben gedronken vind ik de smaak ook best lekker. Vlierbessensap koop je bij bijna elke biologische of natuurwinkel in Nederland.

Zelf gebruik ik het merk Sambucol en daar ben ik erg tevreden mee. Ik vind het super fijn want je kan het in siroop, voedingssupplement capsules, bruistablet en als kauwtablet kopen. Voor zowel volwassenen als voor kinderen. Ik koop het vaak hier. Andere merken hebben ook  vlierbessensiroop, maar daar heb ik nog geen ervaring mee. De vlierbessen voedingssupplementen, bruistabletten, siroop en kauwtabletten voor kinderen van Sambucol kan je bovendien ook hier kopen.

Wat vind jij van dit natuurlijke griepmiddel? Heb je er weleens van gehoord?

Xoxo,

Fani | Convey Beauty

 

XOXO
Author Signature for Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.