Waarom fysieke exfoliërende gezichtsscrubs slecht voor je zijn

Waarom fysieke exfoliërende gezichtsscrubs slecht voor je zijn

Bij het gebruik van fysieke exfolianten (zoals een gezichtsscrub), is het gebruikelijk dat mensen deze toepassen met een krachtige scrubmethode. Als je te hard scrubt, scrub je letterlijk de huid weg. Dit beschadigt je natuurlijke huidbarrière. Je huid wordt daardoor gevoeliger en vatbaarder voor puistjes. En dus ook vatbaarder voor snelle veroudering.

Omdat gezichtsscrubs de buitenste lagen van de huid verwijderen, wordt je huid gevoeliger voor blootstelling aan de zon. Als je een fysieke exfoliant gebruikt zonder elke dag een SPF aan te brengen, maak je je huid extreem kwetsbaar voor de schadelijke stralen van de zon.

Andere fysieke exfolianten zijn luffa’s, korrelige reinigingsmiddelen, een sonische borstel en zelfs een gewoon washandje. Alles met een textuur die wordt gebruikt om je gezicht handmatig te scrubben is eigenlijk heel slecht voor je huid.

St. Ives

Waarom fysieke exfoliërende gezichtsscrubs slecht voor je zijn

In 2016 werd bijvoorbeeld een rechtszaak aangespannen tegen het merk St. Ives vanwege de gemalen walnootschillen die in de scrubs werden gebruikt. Die zouden schade toebrengen aan de huid van gebruikers. De rechtszaak is weliswaar in 2018 afgewezen, maar de zaak vestigde wel de aandacht op de mogelijke schade veroorzaakt door de agressieve exfolianten van het merk.

Geplette walnootschillen hebben scherpe, gekartelde randen die microscheurtjes kunnen veroorzaken wanneer je ze gebruikt om je gezicht te schrobben. Hoewel je huid baby-glad kan aanvoelen als je hem droogdept, kunnen micro tears ervoor zorgen dat je huid gevoeliger, droog, schilferig en rood wordt. Na verloop van tijd kan dit het vermogen van je huid om zichzelf te genezen verminderen en het verouderingsproces van je huid versnellen.

Waarom je geen scrubs moet gebruiken!

Een scrub is een exfoliërend product dat enkele deeltjes gebruikt – zoals abrikozenpitten, zand, schelpen of suiker, om er maar een paar te noemen – om dode huidcellen handmatig van het huidoppervlak te verwijderen. Maar ze zijn vaak niet zo zachtaardig als huidverzorgingsmerken ons willen doen geloven. Deze deeltjes kunnen ruwe, ongelijke randen hebben die krassen op je huid kunnen veroorzaken, waardoor kleine scheurtjes ontstaan ​​die niet altijd zichtbaar zijn voor het blote oog. Abrikozenpitten zijn de ergste overtreders. Blijf dus uit hun buurt!



Maar wat als je scrubs gebruikt met zachte, gelijkmatige deeltjes die de huid niet beschadigen? Ze presteren nog steeds niet zo goed als je zou denken. Scrubs vertrouwen op jou om het meeste werk te doen. Je moet ze uitspreiden en op je huid wrijven om dode huidcellen te verwijderen. Maar gebruik je dezelfde hoeveelheid product en besteed je dezelfde hoeveelheid tijd aan elk deel van je gezicht (en lichaam)? De kans is groot dat je dat niet doet. Het resultaat? Ongelijke exfoliatie. Sommige gebieden exfolieer je beter dan andere gebieden. Sommige kunnen zelfs helemaal rood en schilferig zijn.

In plaats van handmatige exfolianten op basis van noten, raden dermatologen aan om chemische exfolianten te gebruiken. Chemische exfolianten gebruiken milde chemische oplossingen om de huid zachtjes te exfoliëren.

Zoek naar chemische exfolianten die glycolzuur bevatten, een alfahydroxyzuur (AHA) dat wordt aangetroffen in melk en fruitsuikers. AHA’s zoals glycolzuur hebben het extra voordeel dat ze collageenstimulatoren zijn die kunnen helpen de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels te verminderen.

Lees hier welk type exfoliant het meest geschikt is voor jouw huidtype.

Heb je ook fysieke exfolianten gedumpt? Ben je klaar om van de scrub af te stappen en over te stappen op een chemische exfoliant?

XOXO

Author Signature for Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.