Talk, of talkpoeder, is een belangrijk ingrediënt in make-up. Er zijn zorgen over de veiligheid ervan vanwege het risico om besmet te raken met asbest, een giftig mineraal. Mensen hebben rechtszaken aangespannen tegen talkfabrikanten waarin ze beweren dat ze ziek zijn geworden door deze talkproducten.
Talk is een veelgebruikt ingrediënt in oogschaduw, foundation, blush en vele andere schoonheidsproducten. Het zachte mineraal geeft make-up een zijdezachte textuur waardoor het makkelijker aan te brengen is. Talk absorbeert ook olie, voorkomt aankoeken en maakt gezichtsmake-up doorzichtiger.
De productie van cosmetica is tegenwoordig een miljardenindustrie die sterk leunt op het gebruik van talk. De hoeveelheid talk in make-up verschilt per product. Gezichtspoeders bevatten vaak tot 100% talk. Andere producten, zoals make-up in spuitbussen, kunnen tot 35% talk bevatten.
Volgens de cosmeticabedrijven zijn er nog steeds pogingen om meer alternatieven voor talk te vinden, maar hebben ze nog geen materiaal gevonden dat net zo effectief werkt als talk. Maïszetmeel, nylon-12, mica, rijstpoeder en andere talkvrij ingrediënten zijn veelgebruikte talk alternatieven. Terwijl cosmetische giganten als Chanel, Revlon, Avon en L’Oréal nog steeds proberen op talk gebaseerde producten uit hun productlijnen te verwijderen uit angst voor dure rechtszaken, hebben kleinere, minder bekende make-upmerken consumenten al verleid om over te stappen op talkvrije make-up.
Is talk veilig?
Talk begon controversieel te worden toen Johnson & Johnson werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de familie van een vrouw die stierf aan eierstokkanker na 35 jaar talkpoeder te hebben gebruikt voor vrouwelijke hygiëne. In talk worden soms sporen van asbest aangetroffen, zoals in de Johnson & Johnson-zaak. Het aantreffen van asbest sporen is het grootste risico van talkgebruik. Er dreigen meer rechtszaken, maar er is geen definitief antwoord over de vraag of talk schadelijk kan zijn in cosmetica, en de meeste merken blijven het mineraal tot op de dag van vandaag gebruiken.
Veel voorkomende make-up producten van merken die talk bevatten:
Oogschaduw
Talk wordt gebruikt in oogschaduw om vocht te absorberen, aankoeken te voorkomen en het product te verzachten terwijl het wordt aangebracht. Merken die talk gebruiken in de oogschaduw zijn onder andere; Urban Decay, Stila en Dior. Probeer in de plaats de talkvrije oogschaduw paletten van het merk Ilia Beauty, The Necessary Eyeshadow Palette in prachtige draagbare “nude” kleuren.
Blush
Merken gebruiken talk in blush om aankoeken te voorkomen. Merken die talk gebruiken in hun blush zijn onder andere; Maybelline, NARS en Milani. Probeer in de plaats de talkvrije blush van bijvoorbeeld Honest Beauty, zoals de super populaire Crème Cheek blush.
Gezichtspoeders
Talk wordt gebruikt in gezichtspoeders om vocht en geurtjes te absorberen en om aankoeken van make-up te voorkomen. Bekende merken die op talk gebaseerde gezichtspoeders aanbieden, zijn onder meer: Sephora, Laura Mercier en Givenchy Beauty. Probeer in de plaats de Hourglass VEIL Translucent Setting Powder die zonder talkpoeder is vervaardigd.
Foundation
Foundation bevat vaak talk om aankoeken van make-up te voorkomen. De volgende bedrijven verkopen allemaal op talk gebaseerde foundation: Laura Mercier, Maybelline en L’Oréal. Probeer in de plaats de talkvrij foundation van bijvoorbeeld Hourglass, de Ambient Soft Glow Foundation.
Lippenstiften
Lippenstift bevat regelmatig talk om aankoeken te voorkomen en vocht te absorberen. Revlon is een bedrijf dat talk gebruikt in lippenstift en andere cosmetische producten. Probeer in de plaats talkvrije lippenstiften van bijvoorbeeld merken als Rare Beauty, zoals de Kind Words Matte Lipsticks. Kijk hier hoe je makkelijk, snel en zonder douanekosten kan shoppen op de Sephora website.
Talkvrije make-up: belangrijkste redenen om het te gebruiken
Aangezien er geen gegevens beschikbaar zijn die kunnen zeggen dat de meeste of alle producten op basis van talk asbestvrij zijn, moeten we potentiële gezondheidsrisico’s die het leven van consumenten in gevaar kunnen brengen altijd voldoende aandacht en aandacht schenken.
Welke merken bieden talkvrije make-up?
Hoewel merken hun best doen om talkvrije producten te produceren en hun nieuwe aanbod compleet talkvrij aan te bieden, zijn er vaak genoeg andere producten van hetzelfde merk die wel talk bevatten. Het is dus raadzaam om per artikel de ingrediëntenlijst te controleren. Het gebruik van talkvrije make-up staat namelijk nog in de kinderschoenen en er zijn weinig tot geen merken die talk volledig van hun ingrediëntenlijst hebben geschrapt.
Enkele van de meer populaire make-upmerken die talkvrije producten aanbieden, zijn Smashbox, Hourglass, TheBalm, Rare Beauty, IT Cosmetics, Milk Makeup, Honest Beauty en Ilia Beauty.
Check jij de ingrediëntenlijst van make-up producten voordat je ze aanschaft ?