Je hebt misschien wel eens gehoord van de Stanley Tumbler? Deze hippe, trendy drinkfles is zo populair dat mensen voor de winkels kamperen of ruzie maken om er één te bemachtigen.
Ze zijn een modeaccessoire geworden, vooral sinds Stanley gebruik heeft gemaakt van de influencer-cultuur om zich op vrouwen te richten. Dit heeft de verkoop van de bekers significant doen stijgen. Dankzij sociale media is het bereik van deze flessen enorm vergroot. Echter, sociale media kunnen zowel een merk maken als breken!
De maker van de ultrapopulaire Stanley-bekers is vorige week voor de rechtbank van Californië aangeklaagd door vier vrouwen. Deze vrouwen claimen dat het bedrijf consumenten heeft misleid door niet te onthullen dat het product lood bevat, een giftige stof. Er wordt beweert dat Pacific Market International, de eigenaar van het Stanley-merk, de herbruikbare bekers als veilig en duurzaam op de markt bracht, terwijl bekend was dat er lood in de vacuümafdichtingen van de bekers zat.
Er zijn veel potentiele gezondheidseffecten verbonden aan blootstelling aan lood. Dit loopt uiteen van reproductieve toxiciteit en hart- en vaatziekten tot aan schade aan het zenuwstelsel.
Bevatten Stanley-bekers lood?
Ja, op de eigen website van het bedrijf wordt inderdaad vermeld dat hun producten lood bevatten. Er wordt uitgelegd dat de ‘vacuümisolatietechnologie’, die helpt om de inhoud van de beker op een ideale temperatuur te houden, gebruikmaakt van ‘een industriestandaard pellet’ voor het afdichten van de vacuümisolatie aan de basis van hun producten. Volgens de website bevat dit afdichtingsmateriaal inderdaad een hoeveelheid lood.
Stanley stelt echter dat, zodra de fles is verzegeld, het gebied met het lood wordt bedekt door een laag roestvrij staal. Dit maakt volgens Stanley het lood ‘ontoegankelijk voor consumenten’.
Maar is de Stanley beker gevaarlijk?
Bijna zeker, nee. Maar ik ben ook geen expert! Er zijn nu tal van experts die aan het testen zijn. Zowel de binnenkant als de buitenkant van de Stanley cup wordt kritisch onder de loep genomen.
Wat nu?
Ik denk dat veel mensen nu ontmoedigd zijn en een beetje boos zijn geworden op Stanley omdat het een groot bedrijf is dat wel beter zou moeten weten. Ze gebruiken een giftig ingrediënt dat in veel toepassingen verboden is. Veel mensen vragen zich dan ook af of er niet een alternatief voor deze giftige stof was?
Het is ook een feit dat andere bekers en andere fabrikanten geen lood gebruiken. Waarom zou je er dan überhaupt eentje willen die het wel heeft? Voor je gemoedsrust kan je altijd andere Stanley waterflessen kopen die geen giftige stoffen bevatten.
Bezorgd over lood in je huidige Stanley cup? Dit is wat je moet weten
Als je een Stanley Quencher bezit en de knop aan de onderkant valt eraf, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan en neem contact op met het bedrijf voor vervanging. Het bedrijf biedt wel levenslange garantie.
Als je één van die Stanley Quenchers bezit, zorg er dan voor dat je hem schoon houdt. Haal alle onderdelen van de beker uit elkaar en was ze met de hand. Gebruik hierbij warm water en een mild schoonmaakmiddel.
Ken je iemand die een Stanley drinkfles heeft? Verstuur deze post naar hen zodat zij ook op de hoogte zijn!