Review A313 Vitamine A Pommade | Het Retinol uit de Franse apotheek

A313 vitamine A Pommade retinol creme review

Franse vrouwen staan ​​bekend om hun onberispelijke, foundationvrije huid. Misschien is deze populaire retinol, de A313,  de reden waarom. De A313 is een vitamine A-crème van farmaceutische kwaliteit die vrij verkrijgbaar is in Frankrijk. En als je het mij vraagt, is het één van de beste schoonheidsgeheimen van het land.

Maar je hebt geen vlucht naar Parijs nodig om het te kopen (hoewel dat leuk zou zijn!). A313 is ook overal online verkrijgbaar, zonder recept. Ik kwam het vorig jaar voor het eerst tegen en sindsdien maakt het deel uit van mijn huidverzorgingsroutine.

Als je graag een goedkope maar krachtige retinoïde wilt proberen, lees dan verder!

Wat is A313 Vitamine A Pommade?

A313 is een lokale huidbehandeling op basis van retinoïden. Retinoïden zijn vitamine A-derivaten die een breed scala aan huidproblemen kunnen aanpakken. Denk hierbij aan fijne lijntjes en rimpels, acne, pigmentvlekken, ongelijkmatige teint en schade door de zon.A313 Ingrediënten

A313 vitamine A Pommade retinol creme review

Samenstelling: Synthetische vitamine A (uit concentraat) in olieachtige vorm — 200.000 IE (internationale eenheden)

Hulpstoffen: Macrogol 4000, Macrogol 400, Polysorbaat 80

De 200.000 IE vitamine A zou gelijk moeten zijn aan 0,06% retinylpalmitaat (Retinylesters zijn de mildste vitamine A-derivaten, omdat ze drie keer in de huid moeten worden omgezet: eerst in retinol, dan in retinaldehyde en tenslotte in retinoïnezuur). Volgens verschillende bronnen zou 1 IE vitamine A echter gelijk zijn aan 0,3 microgram retinol. Als we uitgaan van het laatste, kunnen we berekenen dat er 0,6 gram vitamine A in elke tube van 50 gram zit, wat neerkomt op een concentratie van 0,12% retinol (wat iets sterker zou zijn).

Hoe dan ook, de concentratie van het actieve ingrediënt is een stuk lager dan je zou denken.

Maar laat dat je er niet van weerhouden om het te proberen. Op basis van mijn persoonlijke ervaring en andere reviews over dit product, vermoed ik dat het basisingrediënt ervoor zorgt dat A313 zich gedraagt ​​als een veel sterkere retinoïde. Het retinylpalmitaat is gesuspendeerd in polyethyleenglycol (ook bekend als PEG of “macrogol”), wat twee belangrijke voordelen heeft. Ten eerste helpt het om de vitamine A te stabiliseren, zodat het actief blijft en niet afbreekt. En het werkt ten tweede als een penetratieverbeteraar om de vitamine A in je huid te laten komen.

Werkt A313 echt?

A313 zou de volgende resultaten kunnen geven:

  • Verdikt de huid: Topisch retinylpalmitaat blijkt de dikte van de opperhuid te vergroten en het collageen in de dermis te verhogen. In een andere studie, naar retinylpalmitaat in combinatie met glycolzuur, ontdekten de onderzoekers dat ze samen de opperhuid verdikten en de hydratatie van de huid verbeterden.
  • Vermindert fijne lijntjes en rimpels: Retinylpalmitaat verminderde rimpels in het ooggebied aanzienlijk na 30 dagen. Het is ook aangetoond dat het de rimpels in het gezicht vermindert.
  • Herstelt schade door de zon: in een onderzoek van 12 weken produceerde op retinylpalmitaat gebaseerde olie een verbetering met niet alleen fijne lijntjes en rimpels, maar ook pigmentatie, ongelijkmatige teint, ruwheid, stevigheid en helderheid. Een andere groep onderzoekers ontdekte dat een retinylpalmitaatcrème bijdroeg aan het gedeeltelijke herstel van de fotoverouderde huid door de collageenafzettingen in de dermis te vergroten.
  • Verhelpt acne: hoewel er geen specifieke gegevens over retinylpalmitaat en acne beschikbaar zijn, weten we dat vitamine A-derivaten een erkende behandeling voor acne zijn, met effecten op celvernieuwing, ontsteking en talgafscheiding.

Mijn persoonlijke ervaring met A313 Vitamine A Pommade

Aangezien het ongeveer vier tot zes weken duurt om de retinoïde aanpassingsperiode te doorlopen (ook bekend als “retinisatie”), wordt het normaal gesproken aanbevolen om langzaam te beginnen. De eerste keer dat ik de crème heb gebruikt, had ik de volgende ochtend een geschilferde huid. Niet alleen werd mijn huid de eerste weken erg droog, het jeukte ook elke nacht als een gek. Het was echter niet rood of geïrriteerd – het was gewoon veel schilfering, voornamelijk rond mijn kin. Ik heb die bijwerkingen niet ervaren met andere vrij verkrijgbare retinoïde zoals The Ordinary of Drunk Elephant.

Na ongeveer drie maanden gebruik, begon ik te merken dat mijn huid gladder, egaler was en meer glans had… en ik durf het te zeggen, het leek zelfs “strakker”. Bij het lezen van andere beoordelingen weet ik dat ik niet de enige ben die getuige is geweest van dit fenomeen. Dit spul werkt ’s nachts als een soort magie, want als je wakker wordt, lijkt je gezicht gewoon voller en steviger, maar ook zachter en meer gehydrateerd. Ik heb nog nooit zulke resultaten gehad van een ander huidverzorgingsproduct!

A313 helpt ook om de poriën schoon te houden en eventuele puistjes onder controle te houden. Ik heb ontdekt dat in combinatie met een BHA-exfoliant (ik ben dol op COSRX BHA Blackhead Power Liquid), het de genezing van bestaande onvolkomenheden versnelt en voorkomt dat acne zich in de eerste plaats ontwikkelt. Ik hoor dat sommige mensen het gewoon als een vlekbehandeling gebruiken, en dat zou je zeker kunnen doen, maar het zal effectiever zijn als je het overal toepast.

Hoe moet je A313 Vitamine A Pommade gebruiken?

A313 vitamine A Pommade gebruiksaanwijzing

A313 wordt niet geleverd met gedetailleerde instructies, alleen algemene waarschuwingen zoals:

Gebruik het niet als je allergisch bent voor een van de ingrediënten
Gebruik het niet op geïnfecteerde plekken of huidlaesies, slijmvliezen of brandwonden
Praat met je arts voordat je het gebruikt als je zwanger bent
Bewaar het niet boven 25°C

1. ’s Nachts aanbrengen op een schone, droge huid
Hoewel het pamflet in de doos eigenlijk zegt “één of twee keer per dag”, raad ik aan dit alleen ’s nachts toe te passen. Over het algemeen is het beter om retinoïden voor het slapengaan te gebruiken, omdat ze door UV-licht kunnen afbreken. Bovendien is dit geen leuke behandeling. Het zal je eruit laten zien alsof je je gezicht in vaseline hebt gedoopt, wat waarschijnlijk niet de look is waar je overdag voor gaat!

Sommige dermatologen zijn van mening dat het aanbrengen van retinoïden op een vochtige huid het risico op irritatie verhoogt, omdat een vochtige huid beter doorlaatbaar is en de absorptie verbetert. Maar anderen zeggen dat dit een mythe is, dus het is echt aan jou. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, wacht dan ongeveer 20 minuten na het wassen van je gezicht.

2. Gebruik een hoeveelheid ter grootte van een erwt
Met een beetje kom je een heel eind, dus een hoeveelheid ter grootte van een erwt zou voldoende moeten zijn om je hele gezicht te bedekken. Je kunt het ook op je nek en borst gebruiken, als je wilt (waarvoor misschien nog een halve erwt nodig is).

3. Verspreid in een dunne laag
Zoals ik al zei, zal de textuur van A313 je doen denken aan vaseline, of een pure lanoline. Met andere woorden, het is een dikke, doorschijnende zalf die je huid met een glanzende film bedekt. Wat ik het gemakkelijkst vind, is om het in kwadranten op mijn gezicht aan te brengen (dus een kwart erwt per keer), en het dan over mijn huid te verdelen – alles wat je nodig hebt is een dunne laag.

Je kunt het ook gebruiken op rimpels rond de ogen. Kom gewoon niet te dicht bij de wimperlijnen en gebruik het daar spaarzamer, omdat je niet wilt dat het in je ogen sijpelt.

4. Moisturizer Optioneel:
Ik gebruik nooit een moisturizer bovenop A313. Omdat het een zalftextuur heeft, voelt het al voedend genoeg aan. Bovendien zouden de meeste vochtinbrengende ingrediënten moeite hebben om door de textuur van de zalf te dringen – wat betekent dat je nachtcrème heel weinig voordeel zou hebben. Dat gezegd hebbende, als je A313 te sterk vindt, kun je een vochtinbrengende crème eronder gebruiken om het te “bufferen”.

5. Draag zonnebrandcrème
Deze spreekt voor zich: ga ’s ochtends niet de deur uit zonder SPF. Een goede zonnebrandcrème is altijd essentieel, maar nog meer tijdens een behandeling met retinoïden, omdat ze je huid gevoeliger kunnen maken voor de zon. Deze gezichtscrème van Embryolisse is een multifunctioneel product met zowel SPF als vochtinbrengende voordelen.Hoe vaak mag je A313 gebruiken?

Als retinoïden nieuw voor je zijn, is het belangrijk om in het begin langzaam te gaan, vooral omdat dit een van de sterkste vrij verkrijgbare retinoïden is. Ik stel de regel “1-2-3” voor:

  • Eén keer per week gedurende de eerste week
  • Twee keer per week voor de komende twee weken
  • Drie keer per week gedurende de komende drie weken
  • Om de andere nacht (indien getolereerd) gedurende de komende maanden
  • Nachtelijk (indien getolereerd)

Als je huid al gewend is aan retinoïden, dan kan je waarschijnlijk meteen vaker aanbrengen. Hoe dan ook, je krijgt de beste resultaten als je uiteindelijk het punt bereikt waarop je je retinoïde minstens drie keer per week gebruikt.

Hoe lang duurt het voordat de A313 werkt?

A313 vitamine A Pommade gebruiksaanwijzing

Alle retinoïden, inclusief A313, zullen meteen beginnen te werken, maar de meeste mensen zullen waarschijnlijk een eerste aanpassingsperiode doormaken met uitdroging, jeuk en/of irritatie. Dit wordt “retinisatie” genoemd en duurt meestal ongeveer vier tot zes weken. Bij mij ervoer ik al die tijd droogheid, maar gelukkig ging de jeuk eerder weg, binnen ongeveer vier weken.

Tijdens de tweede en derde maand, als de bijwerkingen verdwijnen, zou je enkele verbeteringen in je huid moeten zien. Maar blijf bij de behandeling, want de meest opvallende resultaten zullen zich na drie maanden manifesteren. Tegen die tijd kan je een gladdere textuur, een meer gelijkmatige toon en meer helderheid verwachten. Het duurt echter het langst voordat rimpels worden behandeld, waarbij veranderingen optreden na zes maanden en zelfs meer na een jaar.

Waarom jeukt A313?

Jeuk is een veel voorkomende en verwachte bijwerking van sterkere retinoïden. Zoals ik al zei, heb ik het de eerste paar weken meegemaakt. Ik zou A313 toepassen, naar bed gaan en dan ’s nachts wakker worden met de drang om mijn gezicht eraf te krabben! Veel lezers hebben me verteld dat ze precies hetzelfde hebben meegemaakt.

Dit gebeurt omdat de retinoïde je huid aanzienlijk droger maakt. Gelukkig is het tijdelijk. Naarmate je tolerantie opbouwt, zou de jeuk volledig moeten verdwijnen (meestal binnen ongeveer vier weken).

In de tussentijd zijn er enkele dingen die je kunt doen als de jeuk te veel is om te verdragen. Je kunt de frequentie van je toepassingen verlagen, of “korte contacttherapie” proberen, wat betekent dat je de retinoïde een korte tijd aanbrengt en vervolgens afwast. Verhoog geleidelijk de tijd dat het op je huid blijft zitten totdat je het de hele nacht kunt verdragen. Zorg er ook voor dat je goed hydrateert, niacinamide gebruikt en eventueel buffert met een vochtinbrengende crème (zie hieronder).

Kun je A313 mengen met Moisturizer?

Het mengen van A313 met een vochtinbrengende crème is een manier om jeuk, droogheid en irritatie te verminderen. Je kunt gelijke delen door elkaar mengen of een laag vochtinbrengende crème op je huid aanbrengen voordat je A313 aanbrengt, zodat het als een “buffer” werkt. Dit zal de retinoïde verdunnen, dus het zal niet zo sterk zijn. Je zult in de loop van de tijd geleidelijk willen minderen met de vochtinbrengende crème. Op die manier kun je de volledige voordelen van retinolbehandeling krijgen. Ik gebruik vaak deze moisturizer van La Mer.

Kan A313 helpen bij een acnehuid?

Als je vatbaar bent voor acne en nieuw bent met retinoïden, bestaat de kans dat je huid zuivert wanneer je voor het eerst met A313 begint. Zuiveren van de huid kan optreden bij het gebruik van een nieuwe behandeling die de celvernieuwing van de huid verhoogt. Als je last van acne hebt – het duurt meestal ongeveer een maand – is zuiveren eigenlijk een goede zaak omdat het de verstopte talg naar boven haalt die onder je huidoppervlak vastzat.

LET OP: Het is minder waarschijnlijk, maar ook mogelijk, dat A313 acne kan veroorzaken als het niet past bij je huid.

Hoe breng je A313 aan met andere producten?

Alle zure producten moeten eerst op je huid worden aangebracht, voordat je A313 aanbrengt. Dat betekent AHA- en BHA-exfolianten, evenals zure vormen van vitamine C zoals L-ascorbinezuur. Ik raad aan om ze 20 tot 30 minuten op je huid te laten liggen voordat je je retinoïde of andere producten erop legt. Doe je dit niet, dan zou je hun effectiviteit kunnen verminderen. Houd er rekening mee dat deze het risico op irritatie vergroten. Je kunt er een pauze van nemen totdat je huid zich heeft aangepast, of je kunt ze ’s ochtends aanbrengen.

Er is geen wachttijd nodig na het toepassen van niet-zure nachtserums, zoals niacinamide, hyaluronzuur en de meeste vitamine C-derivaten. Zodra ze zijn geabsorbeerd, kan je A313 toepassen – geen wachttijd nodig.

Waar koop je A313 Vitamine A Pommade?

A313 is vrij verkrijgbaar bij elke Franse Apotheek. Hier in Nederland kan je de A313 Vitamine A Pommade hier online bestellen.

Ben jij ook een fan van Retinol en Retinoïden?

XOXO

Author Signature for Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.