Deze make-up merken testen op dieren | Cruelty Free alternatieven

Cruelty free makeup - merken die nog steeds op dieren testen

Sinds een paar maanden ben ik meer bewust geworden bij het kopen van mijn make-up. Ik check met name goed of ze cruelty free zijn. Cruelty free is een label voor producten of activiteiten die nergens ter wereld dieren schaden of doden. Producten die op dieren zijn getest, worden niet cruelty free beschouwd, omdat deze tests vaak pijnlijk zijn. Elk jaar lijden en sterven hierdoor miljoenen dieren. Alhoewel je zou denken dat het inmiddels een standaard zou moeten zijn, zijn in praktijk lang niet alle merken cruelty free. Sterker nog, veel merken zeggen op de verpakking dat ze diervriendelijk zijn, maar zijn het helemaal niet. Hoe zit dat? Wij leggen het uit!

De labels

Er bestaan drie labels als het gaat om het dierproefvrij-testen.

3 soorten cruelty free labels

  1. Het eerste label vanaf links is het meest betrouwbaar. Dit is het label van Cruelty-Free International. Het symbool toont een springend konijn en de organisaties achter dit label zijn de CCIC en de BUAV . De merken worden continu in de gaten gehouden en er wordt doorlopend getest of ze daadwerkelijk cruelty free zijn. Ook moeten de merken een fee betalen.
  2. Het tweede label is van “Beauty without Bunnies” en komt van de PETA organisatie uit de Verenigde Staten. Om aan dit logo te komen moet je online een paar vragen beantwoorden. De organisatie vertrouwd erop dat je deze naar waarheid invult en vervolgens krijg je dit label op je verpakking. Dit vind ik eigenlijk een beetje te gemakkelijk. Er wordt niet getest of gecontroleerd of een merk echt cruelty free is.
  3. Het derde label is de CCF rabbit van de Choose Cruelty-Free organisatie uit Australië. Net als bij PETA hoeft het merk alleen een online formulier in te vullen om in aanmerking te komen voor dit label.

Van de drie labels hierboven is het eerste, die van Cruelty-Free International, dus het meest betrouwbaar. Zie je een ander label met een konijn op een verpakking, anders dan deze drie hierboven, dan is het FAKE en is het dus niet cruelty free! Er is namelijk nog geen wet die dit verbiedt en sommige merken kunnen jou misleiden en voor de gek houden.


Nu komt het lastigste!

Make-up merken worden voor het merendeel van de gevallen ook verkocht in China, waar testen op dieren wettelijk verplicht is voor buitenlandse cosmetica. Het is belangrijk om de kleine lettertjes te lezen bij het lezen van het merkbeleid, aangezien veel merken beweren cruelty free te zijn, maar dan een clausule hebben opgenomen met daarin “behalve wanneer dit wettelijk verplicht is”. Als deze merken in winkels in China te koop staan, betekent deze clausule dat ze dus NIET cruelty free zijn. Dit is ontzettend misleidend en veel mensen, waaronder ikzelf in het verleden, trappen hierin.

Bijvoorbeeld NARS was ooit een cruelty free basismerk voor de meesten van ons. Helaas hebben ze eerder dit jaar hun dierproefbeleid aangepast als gevolg van hun beslissing om deel te nemen aan de Chinese markt. Vanaf nu zal NARS op dieren testen waar dit wettelijk verplicht is, namelijk in China. Dit betekent dat ze niet langer cruelty free zijn.

Dat bracht mij dus op het idee om wat bewuster te worden en alternatieven te gaan zoeken voor deze merken die nog steeds op dieren testen.

Merken die in 2018 nog steeds op dieren testen en hun cruelty free alternatieven

1. NARS

Hoewel ik nu nog ontzettend veel make-up bezit van het merk NARS, met name de concealers, zijn er genoeg goede alternatieven te vinden die cruelty free zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Tarte Shape Tape concealer of de Too Faced Born This Way Super Coverage concealer. 

Wil je bestellen bij de Sephora? Hier vind je tips hoe je makkelijk (zonder douanekosten) op de site van Sephora kan bestellen vanuit Nederland!

2. Estée Lauder

De Double Wear Liquid Foundation van Estée Lauder is ongelooflijk populair, maar gelukkig zijn er enkele geweldige cruelty free alternatieven! De Too Faced Born This Way Foundation is een prima alternatief. Geweldige dekking en komt met een pomp:).

3. MAC

MAC is denk ik één van de merken waar weinigen zich bewust zijn van het feit dat ze niet cruelty free zijn. Dit merk is wereldwijd zo populair. Vroeger was MAC wel een cruelty free merk, wat kan leiden tot enige verwarring over hun huidige dierproefbeleid. Het merk is eigendom van Estée Lauder, wiens dierproefbeleid inhoud dat ze niet testen op dieren, tenzij wettelijk vereist (zoals hierboven uitgelegd). Omdat MAC in China te koop is, waar dierproeven nodig zijn, is MAC helaas geen merk dat cruelty free is.

Mocht je echter je MAC oogschaduw willen vervangen voor een cruelty free alternatief dat net zo veel pigment heeft en bovendien spotgoedkoop is, dan kan ik je zeker het merk By BeautyBay aanraden. Ook voor de MAC lipsticks zijn er tal van dupes zoals van het cruelty free merk NYX met zijn geweldige lippenstiften.

4. L’Oreal

L’Oreal is bekend van budget make-up maar voor een cruelty free budgetvriendelijk alternatief voor L’Oreal zoek je naar het merk e.l.f.! Hun producten zijn duidelijk en ze zijn goedkoper dan L’Oreal.

5. Make Up For Ever

Make Up For Ever staat bekend om goed dekkende foundations die ook nog prachtig op foto’s tot uitdrukking komen. Echter, er zijn tal van betere formules die wel cruelty free zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Hourglass Vanish Stick foundation. Deze zijn zo super dekkend dat ze zelfs de meest hardnekkige tattoo kunnen bedekken.

6. Benefit

Benefit is bekend vanwege haar wenkbrauwproducten, helaas zijn ze niet cruelty free. Voordat Benefit bekend werd met wenkbrauwproducten was Anastasia Beverly Hills de leider in wenkbrauwproducten. Al jaren is dit merk gespecialiseerd in wenkbrauwproducten en maakt een aantal van de beste op de markt. Deze zijn verkrijgbaar in meerdere varianten (potlood, pommade, poeder en sinds laatst de Brow Freeze) en ook nog in een heleboel verschillende tinten. Hiermee is Anastasia Beverly Hills dus een prima cruelty free alternatief.

7. Clinique

Clinique is bekend van producten voor de gevoelige huid. Ik ben zo in love met de hydraterende gezichtscrème van Clinique, de Moisture Surge. Helaas is het merk Clinique niet cruelty free. Een populair alternatief voor de Moisture Surge is de Tarte Baba Bomb Moisturizer.

Wil je bestellen bij de Sephora? Hier vind je tips hoe je makkelijk (zonder douanekosten) op de site van Sephora kan bestellen vanuit Nederland!

8. Bobbi Brown

Dieren maken zich geen zorgen over rimpels en we zouden hen niet moeten vergiftigen en doden voor onze primer. Als je Bobbi Brown primers gebruikt, schakel dan over naar de Fenty Beauty Pro Filt’r Mattifying Primer.

Koop alles van Fenty Beauty (volledig cruelty free) makkelijk en zonder douanekosten met behulp van onze stappenplan.

9. Maybelline

Maybelline is zeer budget friendly maar helaas is dit een merk dat op dieren test. Als je Maybelline mascara gebruikt, probeer dan in plaats daarvan eens het budgetmerk Wet & Wild met zijn Mega Length Mascara.

10. Chanel

Zoals geldt voor veel van deze merken is het dierproefbeleid van Chanel nergens te vinden op hun website. Maar ze verkopen hun producten op het vasteland van China, waar dierproeven verplicht zijn voor buitenlandse cosmetica. Daarom test Chanel op dieren en kunnen we het niet als cruelty free beschouwen.

Als je op zoek bent naar een high-end designer beautymerk dat wel cruelty free is, dan is Marc Jacobs Beauty een geweldige, luxe cruelty free optie! Te koop bij Sephora. Wil je bestellen bij de Sephora? Hier vind je tips hoe je makkelijk (zonder douanekosten) op de site van Sephora kan bestellen vanuit Nederland!

Minder bekend

Een misschien minder bekend merk maar wel eentje waarvan je niet zou verwachten dat het niet cruelty free is. Ik heb het over Yves Rocher. Yves Rocher test niet op dieren tenzij wettelijk vereist. Zij verkopen hun producten op het Chinese vasteland. Vandaar dat ze niet cruelty free zijn. Door Yves Rocher’s groene uitstraling zou je verwachten dat Yves Rocher ook cruelty free is, maar dit is dus niet zo. Voor een cruelty free alternatief kies je voor The Body Shop.

Andere bekende merken die niet cruelty free zijn: Armani, Lancome, Revlon, Max Factor, Cover Girl, Victoria Secret, Bourjois, Giorgio Armani, Tom Ford, Yves Saint Laurant, Sephora Collection, Burberry, Shiseido, Guerlain, Dior, La Mer.

Bekende make-upmerken die wel cruelty free zijn: BECCA, Charlotte Tilbury, Anastasia Beverly Hills, Catrice, Too Faced, Urban Decay, Illamasqua, Hourglass, Marc Jacobs Beauty, By Terry, Milani, NYX, Makeup Geek, Colourpop, Kat von D, Natasha Denona, Pixi, Tarte, Essence en Lush.

Ben je net als ik ook geschokt door het feit dat er zo veel bekende merken zijn die nog steeds op dieren testen? Laat jij je keuze hierdoor beïnvloeden bij je volgende aankoop?

XOXO

Author Signature for Posts

5 Reacties

  1. blank
    Shirley
    januari 23, 2020 / 11:46

    Thanks voor je post! Ik laat het zeker mijn keuze beinvloeden en ben heel blij om te zien dat ik geen afscheid hoef te nemen van NYX!

  2. blank
    Hannah
    november 24, 2020 / 13:17

    Bedankt voor dit super duidelijk artikel!

  3. blank
    Renée Reinhard
    mei 18, 2021 / 00:22

    Bedankt voor de broodnodige inlichtingen,nu weet ik zeker welke producten ik mag en niet mag kopen.Wel geschrokken over die grote merken,had dat niet gedacht.Op naar een dierproefvrij bestaan!!

  4. blank
    Assie
    april 18, 2023 / 14:45

    Ik ben erg geschrokken toen ik hoorde dat er veel beagles uit laboratorium kwamen, waar de opvang een nieuw huisje voor zoekt.
    Ik ben mij erin gaan verdiepen….en erg van geschrokken dat zoveel op dieren gestest word.
    Ik ga zeker rekening houden wat ik nu koop.
    Bedankt voor de duidelijke artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.