Apple Cider Vinegar ofwel appelazijn en afvallen

Apple Cider Vinegar oftewel Appelazijn en afvallen / vet verbranden met appelazijn

Appelazijn wordt al duizenden jaren gebruikt. Onderzoek heeft aangetoond dat het veel gezondheidsvoordelen heeft, zoals het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Maar kan het toevoegen van appelazijn aan je dieet ook helpen om af te vallen? Hieronder mijn bevindingen en de voorbereiding tot een 12 weken appelazijn challenge.

Wat is appelazijn?

Appelazijn wordt gemaakt met behulp van een tweestaps gistingsproces. Azijnzuur is het belangrijkste actieve bestandsdeel van azijn. Eén eetlepel (15 ml) appelazijn bevat ongeveer drie calorieën en vrijwel geen koolhydraten.Welke merken zijn aan te bevelen?

Het merk dat verreweg het meest bekend is en het merk dat ik nu ook gebruik is de Bragg Organic Apple Cider Vinegar. Dit merk is te vinden in verpakkingen van 946 ml en 473 ml. Mocht de Bragg Organic Apple Cider Vinegar hier uitverkocht zijn, kan je het altijd ook hier aanschaffen. Verder zijn er tal van opties out there. De meest bekende merken Appelazijn die ik kon vinden:

Appelazijn en afvallen

Azijnzuur is een vetzuur met korte keten dat oplost in acetaat en waterstof in je lichaam.

Sommige dierstudies suggereren dat het azijnzuur in appelazijn op verschillende manieren gewichtsverlies kan bevorderen:

  1. Verlaagt de bloedsuikerspiegel: in een onderzoek bij ratten verbeterde azijnzuur het vermogen van de lever en spieren om suiker uit het bloed op te nemen.
  2. Verlaagt insulinespiegels: in dezelfde rattenstudie verminderde azijnzuur ook de verhouding van insuline tot glucagon. Dit zou de vetverbranding kunnen bevorderen.
  3. Verbetert de stofwisseling: een ander onderzoek bij ratten blootgesteld aan azijnzuur toonde een toename van het enzym AMPK. Dit enzym verhoogt de vetverbranding en vermindert de vet- en suikerproductie in de lever.
  4. Vermindert vetopslag: behandeling van zwaarlijvige, diabetische ratten met azijnzuur of acetaat beschermde hen tegen gewichtstoename. Het verhoogde de expressie van genen die de opslag van buikvet en levervet verminderden.
  5. Verbrandt vet: een studie bij muizen die een vetrijk dieet kregen, aangevuld met azijnzuur, vond een significante toename van de effectiviteit van genen die verantwoordelijk zijn voor vetverbranding. Dit leidde tot minder opbouw van lichaamsvet.
  6. Onderdrukt de eetlust: een andere studie suggereert dat acetaat centra in de hersenen kan onderdrukken die de eetlust stimuleren. Dit zou kunnen leiden tot verminderde voedselinname.

Volgens meerdere studies kan het toevoegen van 1 of 2 eetlepels appelazijn aan je dieet, helpen met afvallen. Het kan ook je lichaamsvetpercentage verlagen, ervoor zorgen dat je buikvet verliest en je insulinespiegel verlagen. In één onderzoek verloren mensen met obesitas lichaamsvet en vielen af bij een dagelijkse inname van 1-2 eetlepels (15-30 ml) appelazijn gedurende 12 weken.

Tevens bestrijdt azijn ook bacteriën en virussen.

Hoewel de resultaten van dierstudies veelbelovend lijken, is onderzoek bij mensen nodig om deze effecten te bevestigen.

Hoe ik appelazijn in mijn dieet toevoeg om te helpen met afvallen

Er zijn een paar manieren om appelazijn aan je dieet toe te voegen. Een gemakkelijke methode is om het te gebruiken met olijfolie als saladedressing. Het is bijzonder smakelijk met bladgroenten, komkommers en tomaten. Het is echter moeilijk om op deze manier de exacte dosis in te nemen. Je kunt het daarom ook eenvoudig in water oplossen en opdrinken. Het mengen met water heeft mijn voorkeur, omdat je dan snel de aanbevolen dosis in één keer inneemt. Het is belangrijk om azijn met water te mengen, omdat onverdunde azijn de binnenkant van je mond en slokdarm kan verbranden.

De hoeveelheid appelazijn die wordt aanbevolen voor gewichtsverlies is 1 à 2 eetlepels (15-30 ml) per dag, gemengd met water.

Het is het beste om deze hoeveelheid verspreid over de dag in 2-3 doses in te nemen. Het is misschien het beste om het voor de maaltijd te drinken. In het begin voelde ik me bij het innemen van 1 eetlepel appelazijn best misselijk. Neem daarom ook niet meer dan 1 eetlepel per keer. Na een tijdje raak je gewend aan de smaak en word je niet meer misselijk.

Ik drink ’s ochtends bij het opstaan een eetlepel (15 ml) gemengd met water en een klein beetje geperst citroensap. Dit doe ik op een lege maag. Meer innemen dan dit wordt niet aanbevolen vanwege mogelijk schadelijke effecten bij hogere doseringen, zoals tanderosie. Het is ook het beste om te beginnen met 1 theelepel (5 ml) om te zien hoe je het verdraagt.

Hoewel het innemen van appelazijn in tabletvorm misschien nuttig lijkt, hoor je niet vaak dat mensen voor deze vorm kiezen. Het zou kunnen dat het net zo effectief is als vloeistof, maar dat is dan een andere blogpost of studie;). Voor nu probeer ik in ieder geval elke dag het drinken van appelazijn vol te houden. In ieder geval 12 weken lang.

Ik zal jullie blijven updaten via mijn Instagram stories. En misschien komt er een vervolg blogpost mochten er bijzonderheden zijn gedurende de 12 weken inname van appelazijn. Of wanneer er uitstekende resultaten te zien zijn op de weegschaal!

Willen jullie zien wat je nog meer met appelazijn kan doen? Zoals een toepassing op je gezicht als een soort toner? Laat het me weten in het commentaarveld!

Xoxo,

Fani | Convey Beauty

XOXO

Author Signature for Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.