Waarom ik de Oura Smart Ring niet aanbeveel. Oura ring vergeleken met Fitbit!

aura smart ring review

De Oura Ring is een klein apparaatje van titanium dat een groot aantal gegevens bijhoudt en bedoeld is om een ​​duidelijker beeld te geven van wat er in je lichaam gebeurt. Hoewel het in de eerste plaats een slaap-tracker is, die de tijd meet die in elke slaapfase wordt doorgebracht, registreert de ring ook je hartslag, hartslagvariatie, ademhalingssnelheid, huidtemperatuur en verschillende andere statistieken. Maar is het wel het hoge prijskaartje (tussen de €300 en €400) waard?

Wat is een Oura Smart Ring?

De Oura Ring is een ring die een beetje de vorm heeft van een trouwring. Het verzamelt gegevens over je lichaam, activiteit en slaap met behulp van optische hartslagmeting, een veelgebruikte technologie in fitness trackers. De Oura Ring is gemaakt van titanium en past om je wijs-, middel- of ringvinger.

Oura lanceerde in 2015 met een Kickstarter-campagne voor de ring van de eerste generatie (die omvangrijker was dan de huidige versie). De ring van de tweede generatie kwam uit in 2018. De ring schijnt infrarode lichtstralen door je huid en gebruikt sensoren die veranderingen in de gereflecteerde lichtstralen opvangen om je ademhalingsfrequentie (hoe vaak je per minuut adem haalt), je hartslag en – misschien wel het belangrijkste – je hartslagvariabiliteit. De Oura Ring gebruikt die datapunten, samen met een versnellingsmeter om beweging te detecteren, om je slaap en activiteit te volgen, en stuurt je resultaten naar een bijbehorende app via Bluetooth. De ring bevat ook twee sensoren die je huidtemperatuur meten.Review Oura Ring

De Oura Ring is een goed gemaakt apparaat dat handig kan zijn als je je slaap wilt verbeteren. Met een gewicht van slechts 4 tot 6 gram (afhankelijk van je ringmaat) is de Oura Ring bijzonder licht. Ik heb het nauwelijks opgemerkt aan mijn vinger. Vergeleken met bijvoorbeeld mijn Fitbit of de Apple Watch, is hij compacter en discreter. De ring ziet eruit als een minimalistische trouwring. Wat weer een nadeel kan zijn voor mensen die er niet als getrouwd willen uitzien.

De ring komt ook in andere kleuren en afwerkingen, waaronder een versie van € 1.000 met diamanten. Gezien hoe klein de Oura Ring is, gaat de batterij lang mee. Ik kon de ring een week lang continu dragen voordat ik hem moest opladen. Afhankelijk van je ringmaat duurt het opladen ongeveer 60 tot 80 minuten vanaf leeg, wat vergelijkbaar is met andere fitness trackers. Vergeleken met mijn Fitbit vind ik dat de Oura ring activiteiten zoals tijdens workouts (yoga) minder goed bijhoudt. Ook intervaltrainingen met hoge intensiteit worden niet goed bijgehouden, omdat het alleen periodieke hartslagmetingen gedurende de dag uitvoert. De enige dingen waar de Oura-ring tijdens de wakkere uren nuttig voor is, zijn:

  • Stappen tellen
  • Herinneringen via de app om af en toe te bewegen
  • De Moment-functie

Oura of Fitbit

Het vergelijken van de Oura Ring met de Fitbit is als het vergelijken van pantoffels met hardloopschoenen. Net als pantoffels is de Oura Ring ontworpen om uit te rusten. En net als hardloopschoenen is de Fitbit ontworpen voor activiteit. Je kunt beide voor het andere doel gebruiken, maar dat wijkt af van waarvoor ze zijn ontworpen. Koop beide voor de beste prestaties of kies de functionaliteit die voor jou belangrijker is.

Zou ik de Oura ring aanbevelen?

Nee. Op dit moment zijn ze het steeds beter aan het maken. De technologie is goed, alleen is het niet overal gedekt. De prijs is denk ik ook de voornaamste reden waarom ik zou zeggen om deze maar even te laten liggen. Je kan beter de Fitbit kopen die wat meer doet en ook je slaap kan monitoren voor een iets lager prijskaartje.

Wat vind jij van deze nieuwe technologie?

XOXO

Author Signature for Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.